Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-skidanlaggningar-gar-mot-rekordsasong/

Ekonomi

Svenska skidanläggningar går mot rekordsäsong

Toppstationen för liftarna på Åreskutan.
Toppstationen för liftarna på Åreskutan. Foto: Pontus Lundahl/TT

De svenska fjällen lockar trots osäkerheten kring coronapandemin. Bokningsläget är bättre än tidigare år och kring jul, nyår och skolloven är det snart fullbokat på de populäraste skidanläggningarna.

– Vi har ett starkt tryck men det finns platser kvar, säger Stefan Sjöstrand, vd på Skistar.

Fjällen i Jämtland tar emot flest skidturister med destinationerna Åre, Vemdalsområdet och Funäsfjällen i västra Härjedalen som draglok. Totalt har området nära 100.000 gästbäddar.

Trots att det är ungefär två månader kvar till skidsäsongen börjar är trycket på bokningar större än vanligt, visar en rundringning som DN har gjort till de större arrangörerna.

Det börsnoterade skidbolaget Skistar dominerar på marknaden och har ungefär 26.000 bäddar i Sverige fördelade på Åre, Sälen och Vemdalen. Deras prognos för bokningsläget vid månadsskiftet september/oktober var tio procent högre inför den här vintersäsongen jämfört med samma tid i fjol.

– Folk vill boka tidigare än normalt och vi har ett starkt tryck på våra egna stugor och även hotellen vi driver, man vill säkra sin plats, säger Stefan Sjöstrand.

Det finns platser kvar kring kring jul och nyår, men den som bokar kring ”lågveckorna” har större chans att hitta en ledig stuga eller ett hotellrum hos Skistar.

Stefan Sjöstrand, vd på Skistar.
Stefan Sjöstrand, vd på Skistar. Foto: Skistar

Destinationsbolagen för Funäsfjällen, Åre och Sälenfjällen uppger samma sak. I Funäsfjällen finns bara ett fåtal boenden kvar under nyår och sportlovet, framför allt vecka åtta och nio.

– Hösten är vår stora säljperiod och folk bokar mycket redan nu. Vi är positiva inför vintersäsongen, säger Johan Thorn, vd i Stöten, och tillägger att investeringar i anläggningen med flera och bättre backar samt utökad restaurangkapacitet har bidragit till att bokningstakten har ökat de senaste åren.

Coronapandemin har gjort att fler väljer att semestra i Sverige, men trenden började redan för två år sedan när ”flygskam” blev ett begrepp, enligt Stefan Sjöstrand. Dessutom lockar friluftslivet generellt allt fler svenskar.

– Det finns tydliga makrotrender för att vilja ha en aktiv semester och göra saker tillsammans med familjen. Och att vara ute i naturen och vistas i de svenska fjällen är en stark trend, säger han.

Svenska Turistföreningen, STF, bekräftar bilden. I somras slog vandringen ”tokrekord” hos organisationen. Nu verkar intresset för turskidåkning och toppturer stå på tur. Intresset för deras kurser och guidade turer för dessa aktiviteter är stort i vinter.

– Vi ser att det här med fjällvidderna kommer bli populärt i vinter. Precis som vandringen i somras, vill man upptäcka naturen, komma bort från trängsel och bara vara med de i sin grupp och ha en fjällstation som bas och göra dagsturer ut på fjället, säger Jenny Engström press – och kommunikationsansvarig på STF.

Även STF har ett mycket positivt bokningsläge inför vintersäsongen, där de flesta av deras fjällboenden är bättre bokade än vid samma tidpunkt förra året. Likaså sport- och påsklovet är bättre bokat än förra året.

Större delen av STF:s fjällverksamhet på kalfjället öppnar först i mitten av februari. Boenden vid vägar har dock öppet under jul och nyår som fjällstationerna i Abisko och Grövelsjön. Men det gäller att hålla sig framme eftersom det nästan är fullbokat redan nu, säger Jenny Engström.

Det goda bokningsläget till trots, pandemin har tvingat skidanläggningarna till såväl neddragningar av platser som en rad åtgärder för att hindra smittspridningen. Skistar har haft flera samrådsmöten med bland andra kommun, sjukvården, länsstyrelse och företagare för att samordna insatserna.

– Vi kommer göra allt vi kan för att det ska bli säkert för gästerna, säger Stefan Sjöstrand.

Åtgärderna hos skidbolagen innebär exempelvis att restauranggäster kan boka middag via en app, fler uteserveringar och extra bajamajor i backarna, automatiska lås på stugor så man slipper besöka receptionen samt ha extra liftvärdar samt vakter utanför butikerna för att se till att inte för många vistas i lokalerna. Vården kommer inrätta extra provtagningsenheter.

I våras orsakade festande på barerna vid skidanläggningarna att viruset spreds, Åre hade flera bekräftade fall av coronasmitta i mars med koppling till after ski. Enligt destinationsbolag Åres vd Therese Sjölundh är det i nuläget oklart om nattklubbarna ska hålla öppet i vinter, uppger hon till Ekot.

I Stöten planerar de att ha after ski-aktiviteter, men frågan är fortfarande öppen.

– Vi kommer nog ha enklare underhållning och att man sitter vid borden och ha vakter. Men kan vi inte garantera säkerheten kan vi inte ha någon after ski, säger Johan Thor.

Skistar bedriver ingen after ski. Men de restaurangägare som finns på deras destinationer är väldigt noga att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner, hävdar Stefan Sjöstrand. Någon traditionell after ski kommer det dock inte bli fråga om.

– Däremot ”häng efter sväng”, att man kan samlas och sitta ner och snacka igenom dagens tur i backen, säger han.

Osäkerheten kring pandemin har också fått bolagen att lätta på reglerna för avbokning.  Den skidresenär som har minsta tecken på sjukdom ska stanna hemma, är budskapet.

En annan osäkerhetsfaktor är reseförbudet som kan återinföras om smittspridningen fortsätter att öka i Sverige. Vad det får för effekter på skidanläggningarna vill bolagen inte spekulera om i nuläget.

– Om det är spelreglerna får vi försöka anpassa efter det så gott det går. Men det är klart att vi förlorar pengar, säger Johan Thorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt