Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenska spelandet minskar

Svenska Spel är sänke i nedgången, med en omsättningsminskning på 4,7 procent till 10,7 miljarder under årets första halvår.
Svenska Spel är sänke i nedgången, med en omsättningsminskning på 4,7 procent till 10,7 miljarder under årets första halvår. Foto: Hasse Holmberg/TT

Den reglerade svenska spelmarknaden har börjat krympa efter två år med i princip oförändrad omsättning, visar statistik från Lotteriinspektionen.

Totalt minskade omsättningen på den reglerade marknaden till 19,3 miljarder kronor under årets första halvår, en nedgång med 3,2 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det som händer nu är att vi börjar se att vi går från en stagnation till en minskad omsättning, säger Joel Kitti-Junros, statistikhandläggare på Lotterinspektionen.

Svenska Spel är sänke i nedgången, med en omsättningsminskning på 4,7 procent till 10,7 miljarder under årets första halvår.

Samtidigt har den kraftiga tillväxten för Svenska Postkodföreningens lotteri bromsat in. Och konkurrensen från oreglerade online-spel, som i fjol omsatte omkring 3,2 miljarder kronor i Sverige, antas också ha ökat, enligt Lotterinspektionen.

För Svenska Spels värdeautomater, inklusive Vegas, är nedgången hela 24,8 procent till 2,6 miljarder miljarder kronor i omsättning under första halvåret.

Nedgången hänger samman med att bolaget under året har börjat kräva registrering med spelkort från spelare som använder automaterna. Tidigare gick det att hos ombud spela anonymt.

– Som alltid när man inför förändringar blir det någon form av tröskel. Det finns alltid de som inte tycker det här är en bra åtgärd och då väljer att inte spela eller spela någon annanstans, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell.

Utöver spelkortet tror Tisell att nedgången förklaras av en allt hårdare konkurrens från oreglerade online- och mobilspel och beslutet från Svenska Spel att slopa alla typer av bonusar till nya spelare.

Nedgången hittills ligger dock inom ramen för vad bolaget har räknat med. Enligt en prognos från tidigare i år beräknas resultatet för 2014 hamna 600–700 miljoner kronor lägre än fjolårets resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.