Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenska storvinnare spenderar försiktigt

Lottovinnare tar det lugnt.
Lottovinnare tar det lugnt. Foto: Jessica Gow/TT

Svenskar som vinner mångmiljonbelopp på spel är ofta försiktiga generaler. Drömvinsten på drygt 208 miljoner kronor som vanns av en kvinna i Partille på onsdagen kommer, enligt Svenska Spels erfarenhet, att spenderas med försiktighet.

På onsdagen gick den tredje största vinstsumman från Svenska Spel genom tiderna, 208.358.976 kronor, till den som prickade in sju rätt på Lotto 2 och två rätt på Joker.

Svenska Spel vet att den som hade den vinnande raden är en kvinna, att raden är inlämnad i Partille och att insatsen var 22 kronor. De har dock ännu inte fått kontakt med multimiljonären. Men Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson vet av erfarenhet vad som förmodligen kommer att hända härnäst i vinnarens liv och hur reaktionen blir när hela ens ekonomiska liv förändras.

– För dem som vinner hundratals miljoner kronor går det först inte att landa i det. Man förstår inte. Det är en skräckblandad förtjusning och de behöver mera tid än de som vinner greppbara belopp.

Att vinna 200 miljoner kronor påverkar ekonomin i flera generationer och öppnar dörrar som inte finns ens i den vildaste fantasin, säger Pierre Jonsson och alla storvinnare erbjuds rådgivning av Svenska Spel.

– Vi har alltid ett personligt möte med vinnare av fem miljoner kronor och uppåt. Det handlar om att få ekonomisk och även juridisk rådgivning.

De som vinner riktigt stort, som nu i Partillefallet, börjar ofta med att använda pengarna till det som ligger närmast.

– Ett par som vann 217 miljoner höll på att renovera köket och kunde ju köpt ett annat hus om de ville. Men det första de gjorde var att ta in en målare för det tyckte de var skönt, det hade de tidigare inte haft råd med, berättar Pierre Jonsson.

Några storvinnare har också åkt på semester när vinsten trillat in.

– Och då har det varit en ”försiktig” semester. Man drar inte i väg över längre tid men gör något som är lite lyxigt men inte galet.

Det kan förstås även bli lite utsvävningar men enligt Pierre Jonsson ser storvinnarna oftast först över sin egen ekonomi och nära och käras ekonomi. Man betalar av lån, gör kanske några resor och försätter sig allmänt i ett bättre läge.

– För många som vinner tvåsiffriga miljonbelopp är det sedan välgörenhet som gäller, man delar med sig. Det ligger väldigt högt upp på listan och jag kan bekräfta att det är så. Man gör det verkligen och säger det inte bara.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.