Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenska vd:ars löner ökar stort

Det går 152 arbetarlöner på Jan Carlsons vd–lön.
Det går 152 arbetarlöner på Jan Carlsons vd–lön. Grafik: Stefan Rothmaier

De 20 bäst betalda vd:arna på börsbolagen fortsätter att höja sina löner mycket kraftigt. Högst vd-inkomst hade Jan Carlson på Autoliv med 46 miljoner. Men den som hade allra högst lön i Sverige 2012 var en kvinna.

Det är danskan Ane Maersk Mc­Kinney Uggla som slår alla svenska börs-vd:ar på fingrarna i lön – eller inkomst av tjänst som det heter. Hela 60 miljoner hade hon 2012, enligt färska taxeringsuppgifter från Skatteverket. Maersk är arvtagerska till det danska rederi-­imperiet med samma namn, men bor sedan länge i Sverige.

Hon klår alltså förra årets toppinkomst – tidigare Volvochefen Leif Johanssons 50 miljoner– med drygt 10 miljoner. Johansson håller sig dock kvar i den absoluta toppen med 28,2 miljoner i år. Annars är det som vanligt många av de aktiva börsbolagens toppdirektörer högt upp på listorna.

DN:s granskning visar att inkomsterna i den absoluta toppen fortsätter att raka i höjden i snabb takt.
Jan Carlson, vd i Autoliv toppar med 46 miljoner kronor i lön, bonusar och andra ersättningar kopplade till hans arbete. Hans ersättningar har ökat med 21,5 miljoner mot året före. Den sortens ökningar tyder på en tillfällig ersättning just för året, en bonus, vinstdelning eller liknande.

– Den fasta och rörliga lönen utgjorde ungefär hälften. Den andra hälften var för att han under 2012 utnyttjade personaloptioner, och det gjorde han för att betala skatt faktiskt, säger Thomas Jönsson.

Det totala inlösande beloppet på optionerna var 21 miljoner kronor.

– Så här blir det när man har den här typen av ersättning, då blir det ovanligt högt vissa år, säger Thomas Jönsson Autolivs informationschef.

En annan som fått ännu högre inkomsthöjning är Hans-Holger Albrecht, vd på MTG till september 2012. För hans del handlar det om 28 miljoner mer än förra året.

Även om det skiftar från år till år vilka vd:ar som ligger högst beroende på om bonusar eller andra tillfälliga ersättningar fallit ut, är det förhållandevis många som håller sig kvar i toppen.

Johan Malmquist, vd på medicinteknikkoncernen Getinge, ligger till exempel återkommande runt 30 miljoner i lön. Hans Vestberg på Ericsson ligger runt 20.

I år återfinns 14 av förra årets bäst betalda på listan. Gränsen för att kvala in på 20-i-topp har flyttats ganska kraftigt uppåt, förra året räckte det med 10,6 miljoner, i år krävs det 12,7. Tillsammans tjänade vd-arna ungefär 400 miljoner kronor i år. De ökade sina intäkter med 94 miljoner.

Förra årets topp-vd:ar delade på 320 miljoner och hade en ökning med 63. Det året var toppnivån 31 miljoner vilket räckte till 104 arbetar­löner. I år motsvarar Carlsons ersättningar 152 arbetares.

Samtidigt som lönerna i den absoluta toppen ökar år efter år brukar företagens organisationer mana de anställda när det är dags för avtalsförhandlingar att hålla igen på lönekrav, av hänsyn till företagens och landets ekonomi. Detta brukar väcka ont blod i opinionen.

Andreas Lauritzen på lönekonsultbolaget Aon Hewitt tycker att bolagen måste ta hänsyn till signal­värdet för toppchefernas löner. Mycket handlar om transparens och att ha bra förklaringar.

– Men även om löneökningen för en vd kan vara obetydlig i förhållande till hela företagets lönekostnader, kan den ha ett oproportionerligt stort signalvärde och påverka hela bilden av bolaget. Företagen måste jobba mer med det här.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.