Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar äter mindre fisk och skaldjur

Den genomsnittliga svensken äter fisk 1,4 gånger per vecka, visar en rapport från Norges sjömatråd. Det är mindre än Livsmedelsverkets rekommendationer på två till tre gånger i veckan.

I Sverige konsumerar man allt mindre sjömat. Det framgår av rapporten ”Sjömat i Sverige 2017” som tagits fram av Norges sjömatråd, ett råd som samarbetar med den norska fiskenäringen. 

Mellan januari och oktober i år åt svenskarna sju procent mindre fisk och skaldjur än vad vi gjorde under samma period 2016. 

Vi äter fisk i genomsnitt 1,4 gånger per vecka, vilket är mindre än Livsmedelsverkets rekommendationer på två till tre gånger i veckan. 

Den senaste undersökningen från Livsmedelsverket, som genomfördes 2010, visar på liknande siffror. Då uppgav cirka 25 procent av svenskarna att de åt fisk minst två gånger per vecka.  

– Fisk och skaldjur är viktigt att äta eftersom det bidrar till en minskad risk för flera folksjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Det innehåller höga halter av exempelvis omega-3-fetter, jod och D-vitamin som hjälper till att minska riskerna, säger Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket. 

Det är de yngre generationerna som äter minst fisk och skaldjur, enligt rapporten. 33 procent av svenskarna mellan 18 och 34 år äter sjömat två gånger i veckan, medan motsvarande siffra för personer mellan 49 och 65 ligger på 39 procent. 

Line Kjelstrup som är Sverigechef på Norges sjömatråd, är förvånad över resultatet. Trots många hälso- och miljötrender bland de yngre generationerna är fiskkonsumtionen lägre. 

– Det är ett bekymmer att de som är unga nu inte växer upp med sjömat i sin repertoar. Som utvecklingen ser ut nu kommer de inte att komma upp i den konsumtionsnivå som en 50-åring ligger på i dag, även när de blir äldre, säger hon. 

I Norge äter man fisk och skaldjur i genomsnitt 2,5 gånger i veckan. Men också där minskar konsumtionen, enligt Norges sjömatråd. Utvecklingen har flera orsaker, menar Line Kjelstrup. Att fisk och skaldjur marknadsförs i liten utsträckning, att det finns en föreställning om att fisk och skaldjur är svårt att tillaga och att priset är högre än på andra livsmedel är några av dem, tror hon.

– För många har pris nog blivit en viktig faktor, men det handlar också om att vi inte påminns så mycket om fisk och skaldjur eftersom det inte marknadsförs i samma utsträckning som kött och fågel. Vi vet också från olika fokusgrupper att det finns en kunskapsbrist i hur man tillagar fisk, man är inte så van vid att tillaga den själv. Men det är lätt och kan gå snabbt att laga.

Rapporten visar dock att svenskar allt oftare väljer fisk och skaldjur på restaurang. 43 procent av 18–34-åringarna äter sjömat på restaurang minst en gång i månaden. Det är en ökning från 2016 då siffran låg på 34 procent. 

Svenskarna har också blivit mer öppna till att prova på fler fisksorter, visar rapporten. 

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska man variera mellan magra och feta fisksorter för att få i sig de näringsämnen man behöver. 

Rapporten från Norges sjömatråd

Undersökningen ”Sjömat i Sverige 2017” är genomförd av Norges sjömatråd som är den norska fiskenäringens marknadsorgan. 

 

Rapporten baseras på siffror från konsumtionsundersökningen Consumption of Seafood 2008-2017 Sweden, genomförd av GfK Sverige med 4.800 hushåll samt Kantar TNS SIFO:s undersökning Seafood Consumer Insight 2012-2017. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.