Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenskar fyndar bostäder vid Medelhavet

Svenskar köper gärna hus eller lägenhet i Spanien, som här Fuengirola på Solkusten. Under senare år har intresset ökat mer och mer. Arkivbild.
Svenskar köper gärna hus eller lägenhet i Spanien, som här Fuengirola på Solkusten. Under senare år har intresset ökat mer och mer. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson

Svenskarna som köper hus eller lägenhet utomlands blir fler och intresset har varit starkt under senare år. Spanien är fortfarande det land där de flestas husdrömmar blir verklighet.

Intresset för att köpa en bostad i länderna runt Medelhavet har ökat under senare år konstaterar mäklare. Bara i Spanien köpte svenskarna under årets första tre månader lika många hus och lägenheter som under hela 2008 och 2009, de första åren efter finanskrisen.

Catarina Borgström har just köpt en lägenhet i spanska Andalusien. Ämnet hade hon och maken diskuterat med vänner i flera år och även vännerna söker lägenhet.

– Vi har rest mycket tidigare men nu ville vi ha något eget. Man tänker på vad man ska göra nu när man snart ska sluta jobba, säger hon.

Att det blev Spanien tror hon själv berodde på flera saker: vännerna och att de tidigare varit mycket i Spanien, närheten till bra golfbanor och att det är enkelt att resa.

– Det är nära ändå, man kan flyga hem om man ska till barnen och barnbarnen, eller tvärtom. Att det blev just här i Spanien, beror på värmen. Här är det sällan under 15 grader, säger hon.

Internet gör att du kan ta med dig jobbet. I dag är det nästan vem som helst som köper en bostad i Spanien.

Mäklarnas förklaring till köpruschen är främst att det varit relativt sett låga priser runt Medelhavet.

– Vi har haft enormt mycket att göra sedan ett par år tillbaka. Priserna är fortfarande 40 procent lägre än 2007, innan kraschen, säger Krister Blom, mäklare specialiserad på den italienska marknaden.

Han berättar att italienarna själva inte har råd att köpa hus och att firmans kunder i stället kommer från utlandet.

Mäklarna märker även hur gruppen svenskar som köper utomlands under senare år skiftat karaktär. Om den typiske köparen tidigare var en pensionär, är nu köparna oftare yngre, mellan 35 och 60 år. Och det är därför avgörande att det dagligen går flyg till den spanska kusten, menar Daniel Nilsson, vd Fastighetsbyrån utland.

– Det gör att man inte måste ha semester varje gång man kommer hit, utan man kan komma för en längre helg, eller så jobbar man. Internet gör att du kan ta med dig jobbet. I dag är det nästan vem som helst som köper en bostad i Spanien, säger han.

Att Spanien fortfarande är så populärt menar han dels har att göra med det låga priset, men också på att det är enkelt och säkert att köpa här.

– Det är tryggt. Här finns ett ordentligt fastighetsregister, till skillnad från Grekland till exempel. Spanien välkomnar utlänningar. Och att vi och andra svenska mäklare finns här gör nog sitt till.

Fakta. Hus eller lägenhet i utlandet

Under första kvartalet 2016 köpte svenskar 1 004 hus/lägenheter i Spanien. Sverige är fjärde största "husköpar-nation" i Spanien efter Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Under 2008 köpte svenskar 531 bostäder, och 2009 var det 429 stycken, i Spanien.

I skrivande stund finns på mäklarnas sajt Hemnet: 17 839 annonser om bostäder i Spanien, 765 i Portugal, 750 i Turkiet, 241 i USA, 146 i Cypern, 69 i Grekland, 51 i Thailand, 19 i Finland, 14 i Kroatien, 9 i Storbritannien, 1 vardera i Egypten och Norge, 0 i Danmark, Tyskland, Libanon, Israel och Bulgarien.

På Blocket finns 11 275 annonser om bostäder i Spanien. 726 i Turkiet, 556 i Italien, 396 i Frankrike, 370 i Portugal, 250 i USA, 89 i Cypern, 43 i Thailand, 20 i Grekland och 13 i Kroatien.

Källa: Fastighetsbyrån, Hemnet, Blocket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.