Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskar-i-storbritannien-far-behalla-sociala-formaner-under-langre-tid/

Ekonomi

Svenskar i Storbritannien får behålla sociala förmåner under längre tid

Foto: Alastair Grant/AP

Regeringen föreslår att svenskar i Storbritannien ska få behålla rätten till svenska barnbidrag och föräldraledighet i sex månader efter ett avtalslöst Brexit.

Men efter denna nådatid blir de hänvisade till det brittiska socialförsäkringssystemet.

Storbritanniens utträde ur EU rycker allt närmare och risken för att det sker utan ett utträdesavtal mellan EU och landet har ökat.

- Och det får rättsliga konsekvenser för britter som bor i Sverige, men också för de 100.000 svenskar som bor i Storbritannien, berättade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en pressträff på torsdagen.

Så länge Storbritannien är EU-medlem kan svenskar som flyttar till landet ta med sig förmåner som garantipension, föräldraförsäkring och barnbidrag. 

Detta reglerades även i det utträdesavtal som den förra premiärministern Theresa Mays regering förhandlade fram med EU. Men det avtalet röstades ner i det brittiska parlamentet – hela tre gånger.

Och om landet lämnar EU utan ett avtal upphör i princip rätten till förmånerna över en natt.

– Utan en svensk lagstiftning har de inte rätt till dessa förmåner, sade Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Foto: Elin Åberg

Riksdag och regering har tidigare beslutat om en övergångsperiod där svenskarna skulle få behålla förmånerna efter ett avtalslöst Brexit. Den perioden upphör dock den 31 december i år.

– Men nu lägger vi en ny proposition där vi förlänger övergångsperioden och sätter inget slutdatum, förklarade Shekarabi.

– Övergångsperioden ska i stället gälla i sex månader efter det att Storbritannien lämnar EU, tillade han.

Shekarabi underströk att det är fråga om just en övergångsperiod för att ge svenskarna tid att anpassa sig och ansöka om de eventuella brittiska förmåner de kan ha rätt till efter att övergångsperioden har löpt ut.

Skälet till det nya förslaget är att det för närvarande är osäkert när Storbritannien lämnar EU. Den brittiske premiärministern Boris Johnson har upprepade gånger sagt att det blir den 31 oktober. 

Men parlamentet har antagit en lag som kräver att Johnson ber EU om en förlängning av medlemskapet om det inte finns ett accepterat utträdesavtal senast den 19 oktober. Och för närvarande ser det inte ut som om det är möjligt.

Men även om Johnson ger efter och ber om en förlängning är det inte säkert att de 27 EU-länderna går med på det. 

– Det finns ingen aptit för att fortsätta med förlängningar för dess egen skull, sade Dahlgren.

– Det ska finnas ett grundat skäl, tillade han.

Ett sådant skäl kan vara ett brittiskt nyval eller en ny folkomröstning. Eller att parterna ser att det är möjligt att nå en överenskommelse, men tiden räcker inte till för att få lagtexten på plats.

EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett avtalslöst Brexit kommer att märkas i Sverige, inte minst hos tullen. Men även resenärer till Storbritannien kommer att märka av skillnaderna.

– Sjukförsäkringskortet, till exempel, kommer inte att gälla. Så det gäller att se över reseförsäkringen, sade EU-minister Hans Dahlgren.

Regeringen beslöt också på torsdagen att ge de cirka 20.000 britter som bor i Sverige ett tillfälligt undantag från kravet på uppehålls- och arbetstillstånd vid ett avtalslöst Brexit.

Tanken är dessutom att från och med nästa år ska britter som bor i Sverige vid tidpunkten för Brexit kunna beviljas uppehållstillstånd på samma villkor som EU-medborgare.

Läs mer: Datumen som Johnson måste navigera kring