Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-07-16 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskar-minskade-risken-i-sitt-fondsparande/

Ekonomi

Svenskar minskade risken i sitt fondsparande

Fondsparandet har minskat. Arkivbild.
Fondsparandet har minskat. Arkivbild. Foto: Anna-Lena Mattsson

Svenskarna valde blandfonder och bredare globalfonder under det första halvåret 2018. 

– De aktiva spararna valde att minska risken i sina portföljer, säger Gustav Sjöholm är sparekonom på Fondbolagens förening.

Rätta artikel

Totalt nettosparades, insättningar minus uttag, 21,3 miljarder kronor i olika former av fonder varav nästan hälften i blandfonder, enligt Fondbolagens förening statistik. Det är mindre än hälften jämfört med samma period 2017, men betydligt högre än 2016. 

Bland aktiefonder var globalfonder som lockade mest med ett plus på 16 miljarder kronor. Även blandfonder, som mixar aktie- och ränteinvesteringar, lockade många med ett nettosparande på 10 miljarder kronor. 

Investeringar i aktiefonder stod för drygt två miljarder kronor i nettoinflödet. Aktiefonder står för nästan sex av tio fondsparade kronor, sammanlagt 2.500 miljarder kronor. 

Sparandet i aktiefonder har präglats av en minskning av investeringar i fonder som investerar i Sverige, Ryssland, Europa och Östeuropa. 

Nordamerika- och branschfonder har å sin sida fått ett ökat intresse från svenska investerare. Där var nettoinflödet 16,4 respektive 5 miljarder kronor. 

Samtidigt har även investeringarna i Kina och Japan ökat, medan Indien och Asien som helhet förlorat lite av spararnas intresse.

Gustav Sjöholm är sparekonom på Fondbolagens förening. Han lyfter oro som en viktig del av förändringarna i sparandet:  

– De aktiva spararna valde att minska risken i sina portföljer. Dels bytte de från exempelvis Sverigefonder till globalfonder, vilka har större riskspridning. Dels la de mer pengar i räntefonder. De har väl insett att uppgången på börsen inte kan hålla i sig hur länge som helst. Även riksdagsvalets osäkerhet påverkar. 

Långa och korta räntefonder hade nettoinflöden på 3,8 respektive 2,6 miljarder kronor. Hedgefonder, en marginell del av fondsparandet, kunde se nettoinflöden på 2,1 miljard kronor för första halvåret.

– Det finns kanske ingen gratis lunch men en grattis kaffe kanske man kan få – riskspridning är väldigt bra.  Lägg inte för stor vikt vid flashar i mobilen om till exempel arbetslöshetssiffrorna i USA utan spara i något du tror på, sprid dina risker och spara varje månad, menar Gustav Sjöholm. 

Av det svenska fondsparandet ligger den största delen av fondpengarna i aktiefonder, därefter kommer placeringarna i blandfonder. Betydligt mindre är sparandet i mindre riskfyllda långa- och korta räntefonder. Investeringar i hedgefonder och fonder som inte kan kategoriseras på annat sätt, övriga fonder, är lägre.