Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar misstror pensionssystemet

Foto: TT

Svenskarnas tilltro till pensionssystemet sjunker och har nått sin lägsta nivå sedan 2011 då SEB:s Välfärdsbarometer började mäta tilltron.

SEB:s Välfärdsbarometer, som publiceras i morgon tisdag, visar stor skillnader mellan de nordiska länderna när det gäller tilltron till det egna landets allmänna pensionssystem.

Tilltron mäts genom ett index, och där hamnar Norge och Danmark högst på ett index på 55 och Finland på 51. Sverige hamnar på 37, ner från 39 i fjol.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson, ansvarig för Välfärdsbarometern, tror sig ha en förklaring:

– Det handlar sannolikt delvis om en riktig farhåga om att pensionerna är på väg ner, säger han.

Pensionsnivåerna, pensionens storlek i förhållande till slutlönen som anställd, är på väg ner och sjunker för varje ny årskull som blir pensionärer. Det är en följd av att medellivslängden ökar, samtidigt som den faktiska pensionsåldern, den ålder då de flesta går i pension, inte stiger.

Jens Magnusson efterlyser mer öppenhet i debatten om pensioner - och mindre överdrifter. Å ena sida har man de som säger att pensionssystemet står inför en kollaps och att yngre grupper inte kommer att få någon pension.

– Det är helt enkelt inte sant, säger Jens Magnusson.

Men även den andra sidan - den som säger att om man bara ser till att man har tjänstepension vid sidan av den allmänna statliga, så klarar men en hygglig pensionsnivå - får sig en känga av Magnusson.

– På andra sidan finns en delvis politisk retorik och från myndigheten som säger att allt detta är skrämselpropaganda. Har man bara tjänstepension klarar man sig, säger de, säger han.

Sanningen, enligt Magnusson, ligger där emellan. Det svenska pensionssystemet är robust och kommer inte att gå i konkurs.

– Men det är också sant att vi har fått den stabiliteten till priset av pensionsnivåerna går ner, tycker Magnusson.

– Politiker och myndigheter måste vara ärliga och säga att pensionsnivåerna är låga och att de kommer att bli lägre. Med korrekt information kan folk förbereda sig, fortsätter han.

Det finns dock alternativ som kan höja pensionen. Ett är att arbeta längre upp åldrarna. Välfärdsbarometern har sedan 2008 frågat människor både vid vilken ålder de tror att de går i pension och vid vilken ålder de vill gå i pension. På båda dessa områden har det tidigare funnits en tydlig tendens: de ökar.

Men det gör de inte längre.

– Både den förväntande och den önskade pensionsåldern har planat ut. Och den faktiska åldern då vi går i pension har inte rört sig alls, säger Jens Magnusson.

Magnusson har följande råd att ge:

– Man måste ställa in sig på ett längre arbetsliv och man måste ha tjänstepension, ha mer heltid än deltid, men också ett sparande vid sidan av. Det gäller för de flesta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.