Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar nobbar gröna vitvaror

När svenskarna ska köpa ny kyl och frys går priset före miljöhänsyn. I Danmark säljs dubbelt så många vitvaror av den mest energisnåla sorten. Även kineserna är mer villiga än svenskar att betala extra för miljömärkta produkter, skriver Svenska Dagbladets nätupplaga.

Undersökningen som genomförts av försäkringsbolaget Trygg Hansas moderbolag RSA visar att 68 procent av svenskarna tycker att energieffektivitet i vitvarorna är viktigt. Därmed placerar sig Sverige på näst sista plats av de nio länderna i undersökningen.

Cirka två miljoner vitvaror säljs i Sverige varje år, men bara fem procent tillhör de bästa miljöklasserna, a+ och a++. I Danmark, som ger köparen tusen kronor i bidrag, är den andelen mycket högre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.