Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenskar oförberedda på kris

Foto: Tobias Röstlund/TT

Sju av tio svenskar är helt oförberedda inför en kris som slår ut all infrastruktur. Allra sämst beredskap har norrlänningar, visar en ny undersökning.

Undersökningens resultat visar att svenskar inte upplever att de har särskilt stor beredskap för kaos och kris.

Majoriteten av de tillfrågade skulle klara sig en vecka på de förnödenheter de har i hemmet, medan var femte bara klarar sig bara 3-6 dagar, enligt egen uppskattning.

El är den funktion i samhället som de flesta skulle ha svårast att klara sig utan. Mer än hälften av de tillfrågade saknar exempelvis en batteridriven radio. Utöver elektricitet tycker många att det skulle vara riktigt jobbigt att vara utan värme och rinnande vatten. 

Något oväntat är det dock de tillfrågade i Norrland som är minst förberedda inför en kris i landet. I Norrlandslänen anser sig endast nio procent ha tillräcklig beredskap. Det kan jämföras med Småland, Gotland och Öland där 25 procent av befolkningen anser sig vara redo.

– Oavsett var man bor är det viktigt att man är medveten om att olyckor och kriser kan inträffa. Har man en egen bostad måste man förstå att det inte alltid går att få hjälp omedelbart. Samhällets resurser är begränsade och riktas alltid först till utsatta grupper, som barn, gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Under tiden är det bra om vi övriga som kan ta ansvar för vår egen beredskap gör det så gott det går, säger Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till DN.

Han rekommenderar privatpersoner att gå igenom den checklista som MSB upprättat (se faktarutan till höger). 

– Absolut viktigast är att se till att man har mat, vatten och värme. När det varnas för en kraftig storm är det till exempel en bra idé att fylla ett antal PET-flaskor med vatten eller fylla upp badkaret. Det är också bra att ha konserver hemma, så att man klarar sig några dagar iallafall, säger Marcus Årskog.

Men det är även viktigt att kunna tillgodogöra sig råd och information från myndigheterna.

– Det går att göra via olika medier, men även på Sveriges portal i krissituationer: krisinformation.se. Dessutom går det att ringa direkt till det nationella numret för information vid allvarliga kriser: 11313. Det är bemannat dygnet runt och är tänkt att avlasta 112, som bara ska användas i särskilt allvarliga situationer, säger Marcus Årskog.

Undersökningen om svenskarnas krisberedskap är gjord av Sifo på uppdrag av företaget Infratek. Sammanlagt har cirka 1.500 personer tillfrågats.

Checklista: bra att ha i krislägen

 

 • Fotogenlampa och bränsle (exempelvis lampolja eller fotogen)
 • Tändstickor
 • Stearin- och värmeljus
 • Ficklampa med extra batterier
 • Dunkar att hämta vatten i (eller en säck med PET-flaskor i)
 • Husapotek med det viktigaste
 • Radio med vev och solceller (eller en batteriradio med extra batterier)
 • Extra element eller värmare (kan exempelvis drivas med fotogen)
 • Sovsäck, filtar och varma kläder
 • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
 • Campingkök och bränsle (exempelvis T-röd för spritkök)
 •  Mat som klarar rumstemperatur
 •  Kontanter
 •  Telefonlista (Om mobil och internet inte fungerar är det bra att ha en nedskriven lista med telefonnummer till exempelvis anhöriga, bekanta, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården)

 

Källa: MSB och dinsakerhet.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.