Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenskar oroliga över Air Berlin

Air Berlin har ställt in betalningarna. Arkivbild.
Air Berlin har ställt in betalningarna. Arkivbild. Other: Roland Weihrauch

Oroliga svenskar hör av sig till Konsumentverket sedan flygbolaget Air Berlin ansökt om konkurs. Folk undrar om ett redan bokat flyg kommer att ställas in, om det går att avboka och få pengarna tillbaka och vad som händer om flybolaget går i konkurs.

Air Berlin har fått ett tillfälligt lån från den tyska regeringen och ska flyga som planerat till slutet av november. Detta kan dock komma att ändras, påpekar Konsumentverket i ett pressmeddelande.

För att få tillbaka pengar för en bokad biljett krävs avbeställningsskydd. Den som vill ha kompensation för tidigare flygningar kan ha svårt att få det, på grund av de tyska konkursreglerna.

Personer som köpt en reguljär flygbiljett har vid konkurs ingen rätt att få ersättning. Kreditkort ger däremot extra skydd. Vid en paketresa är det reseföretaget som tar ansvar, skriver Konsumentverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.