Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar satsar på mer mys och dyrare mat i jul

Färre och billigare julklappar men något dyrare mat. Så ser de ekonomiska jul- planerna ut för svenska hushåll, enligt en ny under­sökning.

Svenskarnas julklappsbudget har ökat varje år sedan 2011. Men trots att jobbskatteavdrag och låga räntor har gett mer pengar i plånboken för många syns ett trendbrott i planerna för julklappsinköp.

Svenskarna planerar i snitt att lägga lite drygt 3 000 kronor på julklappar. Det är ungefär 150 kronor mindre än förra året.

Läs mer: Branschen som blir vinnare i julhandeln

Många satsar där­emot på lite exklusivare mat, men hushållens totala julkostnader blir ändå lägre än förra året. Sammanlagt kostar julen drygt 5 000 kronor per person och det är ungefär 100 kronor mindre än 2013.

– Det här är en tydlig trend som kan vara ett tecken på att samvaron känns viktigare än paket. Intresset för hemlagat och ekologiskt ökar och därför blir maten något dyrare, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Men trots hushållens mer återhållsamma planer slår julhandeln nya rekord i princip varje år. Och enligt HUI Researchs prognos ska handeln under december månad öka med 2,5 procent jämfört med samma månad förra året.

Enligt Lena Larsson som är vd på HUI Research finns det saker som talar både för och emot ökad julhandel i år.

– Hushållen är köpstarka och många ser optimistiskt på framtiden. Samtidigt har vi en arbets­tagarjul i år med många lediga dagar. Det betyder att många reser bort och därmed inte spenderar pengar i Sverige. Det finns också en politisk ovisshet och en oro för hur exempelvis amorteringskraven ska slå, säger hon.

Ingela Gabrielsson tror, trots HUI:s prognos, att det kommer bli färre julklappar i de svenska stugorna i år.

– Den prognosen täcker hela december månad och vår undersökning handlar om hur mycket pengar man planerar att lägga på just julhelgen, säger hon och förklarar att det finns fler saker än julhelgen som gör att många spenderar mer pengar under årets sista månad.

– December innehåller många fester, både med jobbet och med vänner. Många handlar också på rean i mellandagarna och köper festkläder inför nyår, säger hon.

Läs mer: Tusentals nya jobb till julruschen

Nordea har också undersökt vem som köper vad i hushållen inför julen och resultatet visar att könsrollerna fortfarande är fast i ett traditionellt mönster.

– Kvinnor köper mer julklappar medan män köper mat, gran och sprit, säger Ingela Gabrielsson.

Den åldersgrupp som lägger mest pengar på julen är de som är mellan 55 och 65 år. De lägger mest pengar på både julklappar och annat och summan per person blir i snitt 6 300 kronor. Det kan jämföras med den yngre generationen 18–25-åringar som planerar att lägga i snitt 2 400 kronor på julen.

– Man kan tänka sig att det är den äldre generationen som bjuder på maten och i många fall väljer att ge ekonomsikt stöd till sina yngre släktingar på julen, säger Ingela Gabrielsson.

Man kan också se geografiska skillnader när det gäller julbudgeten. Smålänningar planerar att spendera mest, i snitt 5 946 kronor per person medan västsvenskar håller igen mest och planerar att totalt lägga 4 426 kronor på julen. Undersökningen visar också de hushåll som har barn spenderar mer under julen än andra.

Om alla håller sin julbudget är oklart men en undersökning som Nordea gjorde i januari i år visar att 13 procent av svenskarna tvingades använda sparade pengar för att finansiera julstöket 2013.

Tips.

1 Sätt en ekonomisk ram för vad julen får kosta – och håll den.

2 Skriv inköpslistor och följ dessa. En önskelista är dock inte lika med inköpslista, utan vad man just önskar sig.

3 Dela upp matlagning och bak mellan dem som ska fira jul, och därmed också kostnaderna för detta.

4 Låna inte till julens utgifter. Det blir dyrt och tråkigt att betala av på när helgerna är över. Då väntar med säkerhet nya utgifter.

5 Många får ny lön strax före jul. Tänk på att den ska räcka hela januari.

Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.