Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenskar skyldiga miljarder i fordonsskulder

En skrotbil.
En skrotbil. Foto: Michael Probst/AP

Obetalda skulder relaterade till fordon fortsätter att öka och är nu uppe på nästan 1,9 miljarder kronor, enligt statistik från Kronofogden.

Drygt 103.000 personer hade vid årsskiftet så kallade fordonsskulder och det som ökar mest är trängselskatter, som lyfter med 11 procent till 340 miljoner kronor.

- Dessa skulder kommer förmodligen fortsätta att öka. Dels eftersom trängselskatten i Stockholm har höjts, dels eftersom den nu också tas ut på Essingeleden, säger Johan Krantz.

Obetalda p-böter som är vanligast bland de som har skulder, felparkeringsavgifter står för nästan hälften: 930 miljoner kronor. Antalet inkomna ärenden till Kronofogden rörande p-böter minskade dock med 29 procent förra året, något myndigheten tror beror på ändrad lagstiftning.

Andra skulder i kategorin är fordonsskatt och så kallad infrastrukturavgift, den avgift som trafikanter betalar för att köra på Motalabron och Sundsvallsbron.

Om skulderna kopplade till fordonet överstiger 5.000 kronor kan Kronofogden lägga beslag på fordonet. Vid årsskiftet fanns det enligt Kronofogden drygt 25.000 sådana fordon. Flertalet av dessa är dock äldre fordon med lågt penningvärde. Kronofogden har tittat på de 50 mest skuldbelagda bilarna i landet, och kommit fram till att flertalet är minst 15 år gamla. Drygt var tredje av dessa bilar har beslagtagits av kommunerna och skrotats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.