Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar struntar i myndighetens fettråd

Foto: Alamy

Svenskarna äter inte som Livsmedelsverket vill. Boven i myndighetens ögon är LCHF-dieten. Men verkets kostråd när det gäller fett är föråldrade hävdar kritiker.

Det är framför allt när det gäller råden om vilket fett man bör äta som en del av befolkningen är oense med Livsmedelsverket. Myndigheten förespråkar nyckelhålsmärkt lättmargarin, flytande matfett och oljor i stället för smör. Men många svenskar gör tvärtom. Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket, tror att det beror på LCHF-dieten som varit i ropet under några år. LCHF står för lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett. En del av förespråkarna för LCHF hävdar att smör är mer hälsosamt än nyckelhålsmärkt lättmargarin.

– De har varit framgångsrika i att övertyga andra om den linjen, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket anser i övrigt att svenskarna har god kännedom om hur man äter nyttigt. En undersökning som TNS Sifo gjort på myndighetens uppdrag visar nämligen att ”en mycket hög andel” tycker att Livsmedelsverkets råd är bra eller mycket bra.

Men så var det det här med fettet. Svenskarna är inte fullt lika entusiastiska när det gäller råden om att välja magra mejeriprodukter och margariner. En tredjedel tycker att det är en bra idé, men lika många anser inte att det är hälsosamt.

– Det är bekymmersamt då den senaste forskningen mycket tydlig visar att bytet från smör till flytande matfett och oljor samt bytet från feta mejeriprodukter till magra mejeriprodukter är mycket viktigt för den framtida folkhälsan, säger Anette Jansson.

Göran Berglund, professor emeritus internmedicin vid Lunds universitet, är kritisk till Livsmedelsverkets råd om lättmargarin.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för det rådet. Att mättat fett skulle orsaka hjärt- och kärlsjukdomar som Livsmedelsverket hävdat i årtionden stämmer inte, säger han till DN.

Göran Petersson är biträdande professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han har bland annat granskat konsumentprodukter, framför allt livsmedel, ur biokemisk synvinkel.

– Livsmedelsverkets kostråd är helt föråldrade – det är obegripligt att de håller fast vid dem, säger han.

Statens skolinspektion, tillsynsmyndigheten för hela skolområdet, kräver att de skolmåltider som serveras lever upp till de svenska näringsrekommendationerna. Även sjukvården följer rekommendationerna.

1.100 svenskar mellan 18–75 år ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Även yrkesgrupper som informerar om bra matvanor, bland annat dietister, sjuksköterskor, läkare och lärare i hem- och konsumentkunskap ingick i undersökningen.

Livsmedelsverkets viktigaste råd för bra matvanor

• Ät mycket frukt och grönt
• Ät fisk 2–3 gånger i veckan
•Håll igen på godis, läsk, glass, snacks och bakverk
• Välj i första hand fullkornsprodukter
• Använd flytande margarin eller olja i matlagningen
• Salta mindre
• Ät varierat
• Ät enligt tallriksmodellen
• Välj mat med Nyckelhålet

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.