Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskar vill ha privatekonomi på skolschemat

Schemaändring önskas.
Schemaändring önskas. Other: JESSICA GOW / TT

Nio av tio svenskar vill att skolan ska lära ut privatekonomi och fler än hälften anser att även pensionskunskap ska ingå. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av försäkringsbolaget Fora. 

De senaste decennierna har svenskarna ställts inför nya privatekonomiska utmaningar. Till exempel har el- och telemarknaderna avreglerats så att vi själva måste välja bolag. Vi förväntas också placera en del av våra pensionspengar många har bolån. 

Undersökningen visar att många tycker att skolan borde ta ett större ansvar när det gäller de här frågorna. Av de tillfrågade instämmer 91 procent helt eller delvis i att privatekonomi borde ingå i undervisningen. 

Något färre, 75 procent, anser att skolan ven borde lära ut pensionskunskap. Pensionsundervisningen efterfrågas främst av de som enbart har grundskoleutbildning och personer i åldrarna 55 – 65 år.  

Bodil Nelsson, chef för Partsrelationer och Produkt på Fora, säger att resultatet inte är oväntat.  

Många som ringer till oss och ställer frågor gör det när pensionsåldern närmar sig. Men då är det egentligen för sent att göra något åt sin pension. Det är bra om man redan tidigt i yrkeslivet får upp ögonen för att det finns något som heter tjänstepension och förstår vad det är, säger hon. 

Deltagarna fick också svara på en fråga om på vilket sätt de helst skulle vilja lära sig mer om pensionsfrågor. De flesta ville ha ett personligt möte med en rådgivare och på andra plats kom möjligheten att enkelt räkna ut pensionen i en app i mobilen. 

Novus gjorde webbintervjuer med 1. 003 deltagare i sin slumpmässigt rekryterade och representatvia Sverigepanel på uppdrag av Fora i september 2017. Deltagarna var i åldrarna 25 – 65 år. 

Fora administrerar kollektivavtalade pensioner och försäkringar för arbetsgivare och anställda inom SAF- LO- området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.