Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenskarna redo att öppna plånböckerna

”Ungdomar anger en högre sparvilja”, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.
”Ungdomar anger en högre sparvilja”, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia. Foto: Magnus Hallgren

Svenskarna har blivit mer optimistiska om den egna ekonomin och planerar att öka konsumtionen, visar en ny undersökning. Semesterresor kommer högst upp på spenderlistan.

Hushållen verkar ha skakat av sig oron för höga amorteringar och fallande börskurser om man ska tro Skandias kvartalsvisa undersökning plånboksindex.

I undersökningen tittar man på svenskarnas syn på den egna ekonomin liksom viljan att spara. Förra kvartalet blev resultatet att hushållen var relativt pessimistiska och med en hög vilja att spara.

I den senaste undersökningen har sparviljan ändrats till låg och optimismen hög. I undersökningen kallas det för njuta-läget.

– Det är lite förvånande hur snabbt pessimismen vi såg förra kvartalet har bytts mot optimism. Det kan vara en signal att många påverkas av det som händer i nuet, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Hon pekar på flera händelser som kan tolkas som positiva för hushållen.

– Det går bra för svensk ekonomi med mycket hög tillväxt, Riksbanken har sänkt räntan igen och även om det inte slår igenom på bolånen så är det en signal att räntan kommer att vara låg under en längre period, säger Maria Landeborn.

Till det kan läggas att fler har fått jobb och att även om börskurserna har backat i år så har de stabiliserat efter att ha backat en längre period.

– När man är positiv prioriterar man ned amorteringar och i stället är det semesterresor och shopping som lockar, konstaterar Maria Landeborn.

På listan över vad svenskarna sätter högst upp när det gäller konsumtion hamnar semesterresan i topp. Resor brukar också kunna få ett extra lyft uppåt det första kvartalet, visar tidigare upplagor av plånboksindex. Men enligt Skandia påverkas inte optimismen eller sparviljan av vilken årstid som frågorna ställs.

Synen på den egna ekonomin varierar dock mellan olika grupper.

– Ungdomar anger en ökad sparvilja. Det kan bero på bostadssituationen. Nya amorteringskrav gör att man behöver en ännu starkare ekonomi för att kunna köpa en bostad, säger Maria Landeborn.

Fakta. Det här vill ­svenskarna konsumera

De fem sakerna som fått flest svar på vad svenskarna skulle köpa om det fick fem procent mer pengar efter skatt att röra sig med.

Semesterresor.

Nya kläder.

Möbler, heminredning.

Bättre bostad.

Bättre och godare mat hemma.

Undersökningen är gjord av TNS Sifo och bygger på 3 000 webbintervjuer.

Källa: Skandia

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.