Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 02:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskarnas-eviga-bolan-har-stora-risker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Svenskarnas eviga bolån har stora risker”

Staten kan komma med tvingande krav på amortering av bostadslån. Riksbankschefen Stefan Ingves vill att sådana regler införs om bankerna inte tar sitt ansvar. Det säger han i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter.

 

– Jag menar att man bör överväga något slags myndighetskrav på amortering av bostadslån. Det är inte bra om lånen har evig löptid, eftersom det uppstår alltför stora risker, framhåller Stefan Ingves.

Det är inte ofta som riksbankschefen intervjuas, men nu utvecklar han sina tankar i en intervju med DN. Bakom sig har han ett år där det har framförts kritik mot Riksbanken för senfärdighet med räntesänkningar och oenighet i direktionen.

Men Stefan Ingves verkar inte särskilt oroad av detta, utan väljer att främst se framåt. Amorteringskrav en av de frågor han vill föra fram:

– Det hänger på bankerna om sådana tvingande krav ska behövas. Bäst skulle vara om de klarade denna uppgift själva, utan tvång utifrån. Finansinspektionen håller på med en undersökning som ska visa hur detta hittills har fungerat.

– Men jag anser att man ska införa tvingande regler om det annars inte händer tillräckligt. Man kan inte bara tycka att någon annan ska göra allting. Om bankerna inte tar ansvaret, så blir det i stället en myndighetsuppgift, framhåller riksbankschefen.

Han avvaktar med svar på frågan hur sådana amorteringskrav för bolån närmare skulle utformas. Det gäller därmed också hur många av svenskarna som i så fall skulle behöva betala tillbaka på sina lån. Bankföreningens rekommendation, som det är frågan om hur den följs, innebär att bankerna ska kräva amortering ned till 75 procent av marknadsvärdet på nya bolån.

För Stefan Ingves är det betydligt fler nya regler än amorteringskravet som finns på agendan. Han anser att det är mer som behöver göras när det gäller bankerna. Enligt honom släpar Sverige efter i vad som kallas makrotillsyn, alltså en bred övervakning av riskerna i det finansiella systemet.

Riksbankschefen vill se ett samlat grepp där man kan överblicka hur olika delar av detta system påverkar varandra. Sedan gäller det också att vid behov kunna ingripa med tillräcklig kraft:

– Det behövs ett regelverk där någon har rätten, men framför allt skyldigheten, att säga ”hit, men inte längre”. I dag har vi inte ett sådant maskineri, vilket är olyckligt.

Riksbankens roll, liksom Finansinspektionens, i ett sådant system utreds för närvarande. Stefan Ingves talar nu helst om de framtida verktygen för makrotillsyn. Dit hör konjunkturvarierande krav på kapitaltäckning, som tvingar bankerna att hålla hårdare i pengarna när tiderna är goda.

– När utvecklingen i ekonomin är god behöver bankerna bygga upp större buffertar. Detta ska inte endast styras av BNP-utvecklingen, utan också av hur snabbt deras utlåning ökar.

Stefan Ingves visar också sympati för två förslag som finansminister Anders Borg förde fram i en DN-intervju. Det ena är en avgift på bankernas upplåning i utländsk valuta. Det andra gäller kassakrav, alltså att bankerna skulle tvingas sätta av en viss andel av utlandsupplåningen på ett konto hos Riksbanken.

– Själv ser jag kassakrav som ett bra instrument. Bankerna skulle i så fall bidra till att täcka kostnaderna för Riksbankens valutareserv som vi har, bland annat, för att kunna hantera deras likviditetsrisker.

I december kom ett plötsligt besked att Riksbanken ska utöka sin valutareserv, som är dess buffert av utländska valutor, med 100 miljarder kronor. Men Stefan Ingves understryker att beslutet var väl förberett och också diskuterat i riksbanksfullmäktige. Han hänvisar till de risker som följer av eurokrisen:

– I en osäker värld vet ingen vad som kan hända. Det rör sig om en försäkring där man får vara glad om det visar sig att den inte behövdes. Den utökade valutareserven kostar en del, men vi vinner också större säkerhet.

Nya regleringar ställer Riksbanken inför större krav på transparens. När det gäller räntebesluten upprättas det protokoll där man kan se vilken bedömning som varje direktionsledamot gör. Men ingen liknande redovisning finns av deras syn på hur banksystemet fungerar.

– Här återstår ännu att höja ribban. Jag kan inte säga hur ett protokoll om finansiell stabilitet skulle se ut, men det blir viktigare när makrotillsynen kommer på plats, poängterar Stefan Ingves.

Han ser fler stora utmaningar inför de närmaste åren. Ekonomin i Sverige och världen ska återgå mot ett nytt normalläge efter krisen, där frågan blir vad det betyder för kommande räntor. Sverige måste bestämma sig om sitt förhållande till den nya bankunionen och andra finansiella strukturer som byggs upp inom euroområdet.

– Tåget går nu och vi kan inte bestämma farten.

Läs också: S: Regeringen bör lyssna på Ingves

Så mycket kostar det att betala av lånet

Räkneexempel.

I många länder är 30 år en vanlig amorteringstid för ett bostadslån. Skulle det bli ett krav i Sverige får den som lånar 1,5 miljoner kronor, amortera 50 000 om året. Det är knappt 4 200 kronor i månaden.

Det är mer än vad låntagaren får betala i ränta, om räntan sätts till 3 procents ränta. Räntekostnader är då 45 000 per år, eller 3 750 kronor i månaden. Det finns dock en ”skatterabatt” på låneräntor. Efter avdrag blir räntekostnaden 2 625 kronor.

Å andra sidan sjunker skulden. Efter tio år blir räntekostnaden, vid 3 procents ränta, 2 500 kronor i månaden, eller 1 750 efter avdraget.

Skulle däremot räntan stiga till 6 procent, blir räntekostnaden efter tio års amortering, 5 000 kronor i månaden.

Den som inte har amorterat får dock dras med 7 500 kronor i räntebetalningar per månad (5 250 efter avdrag). DN

Stefan Ingves om...

... de ekonomiska utsikterna

Grundscenariot är två steg framåt och ett steg bakåt. Under detta år hankar det sig fram ungefär som hittills i Europa. För Sverige räknar vi med en tillväxt på 1,2 procent.

... räntemarginalen

Skillnaden mellan reporäntan och marknadsräntorna har krympt på senare tid, vilket bidragit till att bostadsräntorna har sjunkit. Och eftersom bostadsräntorna finns med i konsumentprisindex, så har detta även lett till lägre inflation.

... arbetslösheten

Ett viktigt skäl till att vi har sänkt reporäntan under senaste året. Men Riksbanken måste hela tiden väga av mot vad inflationen kan bli i framtiden, liksom ta hänsyn till skuldsättningen i ekonomin.

... räntebanan

En indikation om hur vi ser på prognosen för ekonomin vid ett givet tillfälle. När det svänger mycket så ska man inte enbart titta på själva räntekurvan, utan också på sannolikhetsintervallet runt omkring,

... oenighet i direktionen

Det finns alltid en strävan att hitta en medelväg så gott det går. I våra protokoll kan man se många nyanser i uppfattningar mellan olika direktionsmedlemmar, utan att det för den skull blir reservationer.

... eurokrisen

Välståndet i varje land bestäms till sist av dess produktionsförmåga. Man kan låna sig till högre levnadsstandard under en period, men förr eller senare kommer verkligheten i kapp.

Amorteringstider

Bostadslånens utformning skiljer sig mellan olika länder. Men generellt har man krav på snabbare amortering jämfört med Sverige.

Löptiden för bolån ser genomsnittligt ut så här:

Sverige 50 år

Tyskland 31 år

Danmark 30 år

Irland 30 år

Italien 30 år

Spanien 26 år

Belgien 25 år

Frankrike 20 år

 

Källa: European Mortgage Federation

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.