Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskarnas-fortroende-for-borsen-okar-men-ar-alltjamt-lag/

Ekonomi

Svenskarnas förtroende för börsen ökar – men är alltjämt låg

Svenskarnas förtroende för börsen gick upp under det första kvartalet 2019 – men det är alltjämt den fjärde lägsta noteringen på tio år. Det visar en undersökning från kapitalförvaltaren J.P. Morgan Asset Management. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Förtroendet för börsen hos svenskarna ökar. Investerarindexet gick upp från 42 till 52 under det första kvartalet 2019 – men det är den fjärde lägsta noteringen på tio år. 

– Det är en förbättring, men ur ett historiskt perspektiv är det inte särskilt positivt, säger Alessandro Svensson, Nordenchef på J.P. Morgan Asset Management.

Rätta artikel

Undersökningen har gjorts av J.P. Morgan Asset Management, en av världens största kapitalförvaltare som har mätt svenskarnas förtroende för börsen i 15 års tid. Ju högre indexsiffran är, desto större är optimismen för börsen. 

Förra kvartalet var svenskarnas förtroendesiffror rekordlåga. Då hade det övergripande investerarindexet rasat från 63 till 42, vilket var den lägsta siffran sedan mätningarna började. Inte ens under finanskrisen eller eurokrisen var förtroendet för börsen så lågt.

Trots ökningen på tio punkter är det alltså den fjärde lägsta noteringen på tio år.

Många utgår ifrån den svenska börsen när de besvarar frågan, men frågan utesluter inte situationen på utländska börser. 

En förklaring till de låga förtroendesiffrorna förra kvartalet var den oroliga situationen i omvärlden: hotet om ett handelskrig mellan USA och osäkerhet kring Brexit framkallade en modlöshet hos många på börsen. 

– Brexit finns kvar som orosmoment. Risken om ett handelskrig mellan USA och Kina finns förvisso också kvar, men utvecklingen går åt rätt håll. Det dominerar inte nyhetsflödet lika mycket, säger Alessandro Svensson, Nordenchef på J.P. Morgan Asset Management.

Undersökningen visar att 31 procent tror att det är troligt eller mycket troligt att börsen kommer att gå upp under det kommande halvåret. Det är en ökning från 25 procent förra kvartalet. 

– Många kan relatera till frågor om börsen, den representerar en allmän känsloinställning. Just nu går det väldigt bra ekonomiskt i Sverige och många tänker på det när de svarar på dessa frågor, säger Alessandro Svensson. 

– Men samtidigt tänker många människor också på sin egen privatekonomi. Det är en utmaning att göra en objektiv bedömning av hur det ekonomiska samhällsläget ser ut när det är den enskilda privatekonomin som väger tyngst, tillägger han. 

Alla åldersgrupper förutom en hyser större optimism. Det enda undantaget är folk i åldrarna 30-39. Äldre människor (60-74 år) är mest optimistiska (36 procent). 

Både män (33 procent) och kvinnor (28 procent) har blivit mer optimistiska om den framtida börsutvecklingen. 

Den vanligaste orsaken hos dem som tror att börsen kommer att stiga under de närmaste sex månaderna beror på att marknaden är rörlig: att den går upp och ner, och att den nu är uppe. 

För de som tror att den inte kommer att stiga är den vanligaste orsaken uppfattningen att en lågkonjunktur närmar sig.