Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskarnas-fortroende-for-borsen-rekordlagt/

Ekonomi

Svenskarnas förtroende för börsen rekordlågt

Apple har blivit en oroshärd på börsen.
Apple har blivit en oroshärd på börsen. Foto: Drew Angerer/AFP

Förtroendet för börsen rasar. Aldrig tidigare har svenskarna varit så pessimistiska som i dag. Framför allt är det en osäker omvärld som sätter sin prägel. 

– Allt fler är oroliga för omvärlden, säger Alessandro Svensson, Nordenchef på J.P. Morgan Asset Management.

Rätta artikel

Svenskarnas förtroende för börsen rasar under det fjärde kvartalet 2018. J.P. Morgan Asset Management, en av världens största kapitalförvaltare, har i 15 års tid mätt svenskarnas förtroende för börsen. Det övergripande investerarindexet har rasat från 63 till 42 vilket är den lägsta siffran sedan mätningarna började. Inte ens under finanskrisen eller eurokrisen var förtroendet så lågt för börsen. 

Kapitalförvaltaren har genomfört enkätintervjuer med cirka 1.000 personer i åldrarna 16 till 74 år över hela landet. Frågan som har ställts är hur de tror att börsen kommer se ut de kommande sex månaderna. Många utgår ifrån den svenska börsen när de besvarar frågan, men frågan utesluter inte utländska börser. 

– Dessutom läser många in annat i frågan, exempelvis hur deras egen ekonomi ser ut om sex månader vilket påverkar hur de ser på börsen, säger Alessandro Svensson. 

December månad blev långt ifrån vad världens investerare hade hoppats på. Inte sedan depressionen 1931 har julmånaden utvecklats så pass negativt på New York börserna. Likaså föll flera breda index världen över. Även de svenska börserna har varit skakiga.  

Framför allt är det rädslan för en kommande lågkonjunktur som gör personerna skeptiska. Hela 42 procent av de utfrågade tror att börsen kommer fortsätta nedåt tack vare en konjunkturförändring. Genom åren har olika faktorer styrt svenskarnas pessimism.

Under det tredje kvartalet var 18 procent oroade över politisk instabilitet, vilket till stor del präglades av regeringskrisen. Politisk oro har under december minskat medan oron för omvärlden har fördubblats. Med andra ord har svenskarnas oro flyttat utomlands. 

– Det är inte bra  att vi inte har en regering på plats, men utifrån svaren kan vi se att det är annat som oroar oss mer, exempelvis har ett potentiellt handelskrig större inverkan på företagens intjäningsförmåga, säger Alessandro Svensson. 

Ett handelskrig mellan Kina och USA, Brexit samt konflikterna i det Vita huset är tre exempel som dominerar pessimismen. Sedan tidigare är det känt att president Donald Trump har påverkat världens börser genom bland annat sitt twittrande. Dock är det färre som är oroade över USA och Donald Trump i jämförelse med tredje kvartalet. 

Ifall omvärlden skulle bli mer trygg är det möjligt att optimismen stiger. Exempelvis kommer Storbritannien lämna EU i slutet av mars. 

– Det behöver inte vara en perfekt lösning så länge vi vet vad som händer, så fort man vet saker och ting minskar oron på börsen, säger Alessandro Svensson. 

I alla åldrar rådet det en större pessimism, men två grupper skiljer sig från resten. Människor i åldrarna 16 till 29 samt 51 till 59 är mer oroliga. Det är svårt att säga exakt varför men en teori är att ungdomsarbetslösheten och pensionssparande påverkar.

När det kommer till könen är både kvinnor och män ungefär lika oroade över börsens utveckling. Tidigare har män varit mer optimistiska, vilket innebär att misstron till börsen syns extra tydligt när man ser på männens kurva. 

Det senaste tillfället då förväntningarna på börsen var riktigt låga var sommaren 2012. Eurokrisen under året tryckte ned siffran till 47. Om nedgången fortsätter de kommande kvartalen får vi vänta och se. 

– Årets första kvartal styrs fortfarande av världsfrågor som behöver bearbetas, men därefter kan förväntningarna kanske stiga, säger Alessandro Svensson. 

Läs även: Apples nyårssmäll kommer att eka under 2019  

Läs även: Dan Lucas: Så hanterar du den skakiga börsen