Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskarnas köttätande minskar jämfört med förra året

Other: Claudio Bresciani/TT

Köttätandet har hittills i år minskat mer än på många år och allt större andel av det som äts är svenskt. Om trenden håller i sig året ut kommer köttförbrukningen 2017 att ha minskat med 1,5 kilo per person i år jämfört med förra året.

Under årets tre första kvartal minskade förbrukningen av kött med totalt 1,8 procent jämfört med samma period förra året. Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Håller trenden i sig året ut kommer förbrukningen att ha minskat med 1,5 kilo under 2017.

– En sådan stor nedgång i köttkonsumtionen har vi inte sett i Sverige sedan 2012, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

År 2012 var minskningen 1,8 procent jämfört med året innan.

Hittills i år är det nötkött som har minskat mest, 5,1 procent, gris har gått ned 1,8 procent. Däremot ökar lamm och fågel med 3 respektive drygt 1 procent.

– Att det framför allt är nötkött som minskar har vi inte sett tidigare. Förbrukningen har sedan 2003 legat ganska stabilt kring 25 kilo, men i år har den på nio månader minskat med 1 kilo, säger Åsa Lannhard Öberg.

Efter att ha ökat stadigt i många år minskade köttätandet i Sverige runt 2012. Många pratade om ”peakmeat” och att debatten om bland annat hälsa och klimat hade slagit igenom så att köttätandet skulle minska.

Myriader av olika opinionsundersökningar har också visat att allt fler säger sig äta mer grönt. De stora livsmedelskedjorna har lanserat och lyft fram mängder av nya vegetariska och veganska produkter. Trots det har varken resultaten av undersökningarna eller nya varor gjort avtryck i statistiken över köttätandet.

Fram till i år har förbrukningen i stort sett legat still sedan 2012. Variationerna har varit något eller några hekto upp eller ner, de senaste åren.

Förra året blev det till och med nytt rekord i förbrukningen av kött som då kom upp i 87,7 kilo per person och år. Siffran står för slaktvikten där ben och annat ingår, själva konsumtionen – det kött som äts upp – är ungefär hälften av den vikten.

Minskningen i det totala köttätandet, som många har väntat sig, har inte synts till, däremot finns en stark och tydlig förändring när det gäller vilket kött som äts.

– Det har varit tydliga omfördelningar inom köttsektorn. Sedan några år har konsumtionen sjunkit på gris och ökat mycket på fågel, ­säger Åsa Lannhard Öberg.

År 2010 var förbrukningen av griskött 37 kilo per person och år, förra året hade den sjunkit till 33,5 kilo. Under samma tid ökade konsumtionen av fågel från 18,4 till 23,6 kilo.

Vad årets minskning när det gäller nötkött och de senaste årens trend att minska på griskött och äta mer ljust kött som fågel har för orsaker är oklart.

En del av den allmänna debatten har handlat om klimatpåverkan där nötkött är det köttslag som har störst klimatpåverkan och kyckling den minsta. Andra skäl kan vara hälsoskäl eller ekonomi.

Om minskningen av köttätandet som har setts hittills i år är något som kommer att fortsätta är för tidigt att säga.

– Vi har sett upp- och nedgångar tidigare, det måste vara en nedgång över längre tid för att det ska sägas vara en trend, säger Åsa Lannhard Öberg.

Att en allt större andel av det kött som konsumeras är svenskt är där­emot en trend. Under årets tre första kvartal minskade importen av både gris och nöt med drygt 6 procent.

Efter att tidigare ha ökat kraftigt, efter bland annat EU-inträdet, har andelen importerat kött minskat de senare åren.

– Förtroendet för svenskt kött är väldigt stort och växande. När vi minskar konsumtionen minskar vi det importerade, säger Åsa Lannhard Öberg.

Fakta:

 

Köttförbrukningen har ökat stadigt. År 1996 var den 68,2 kilo per person och år. År 2016 var den 87,7 kilo per person och år.

 

Siffrorna anger slaktvikt, där är ben och annat är inräknat. Det kött som konsumeras är ungefär hälften så mycket.

 

Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan. Charkvarorna ska helst stå för en mindre del.

 

Källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.