Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskarnas-nya-forsvar-mot-viruset-handsprit/

EKONOMI

Svenskarnas nya försvar mot viruset – handsprit

Coronaviruset har lett till en svensk handspritsjakt.
Coronaviruset har lett till en svensk handspritsjakt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blev rusning efter munskydd när det nya coronaviruset blossade upp i januari. Nu verkar svenskarna ha ställt in siktet på ett annat, bättre skydd – handsprit.

I slutet av januari rapporterades att svenskarna bunkrade upp med munskydd för att hålla coronaviruset på avstånd. Men att munskydden, som nu är i princip slut i Apotekets butiker, inte är konstruerade för att skydda mot virus är känt sedan länge.

I stället är det nu handspriten som hamnat på skyddstörstande svenskars radar. Apoteket har i dagsläget sålt i princip dubbelt så mycket handsprit som vid samma tidpunkt förra året.

– Vi stämde av försäljningen så sent som igår (red anm onsdag). Intresset för handsprit har troligen ökat de senaste veckorna i takt med att rapporteringen om coronaviruset blivit mer intensiv, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Att svenskarna börjat inrikta sig på handsprit är välkommet, menar Magnus Frisk.

– God handhygien är, till skillnad från munskydden vi säljer, ett av de bästa sätten att skydda sig mot sjukdomar.

Eftersom handsprit, till skillnad från munskydd, tillhör Apotekets eget varumärke samtidigt som lagret är välfyllt har Magnus Frisk svårt att se att det är någon risk för brist på handsprit i butikerna. Men hur försäljningen kommer utveckla sig är svårt att säga på grund av det osäkra läget, menar han.

Utöver handsprit och munskydd har inte Apoteket märkt av någon noterbar ökning av intresset för någon särskild produkt, enligt Magnus Frisk.

Läs också: DN:s medicinereporter reder ut – det vet vi om viruset

Även Apotekets konkurrenter märker av intresset. Försäljningen av handdesinfektionsmedel, som innefattar bland annat handsprit och våtservetter, har stigit med 135 procent jämfört med i fjol hos Kronans Apotek.

– Om försäljningen fortsätter i den här takten kan vi ha slut på handdesinfektion om en knapp månad. Men i hoppas kunna anpassa volymen efter efterfrågan, säger Linda Wakeham, kommunikatör på Kronans Apotek.

Det gick relativt snabbt för svenskarna att få upp ögonen för handsprit, menar Linda Wakeham.

– Det såldes fler munskydd den första veckan eller så, men sedan dess har det varit ganska jämbördigt

Men det är inte bara till apoteken som svenskarna söker sig. Ica har också märkt av en ökad efterfrågan på desinfektionsmedlet.

– Vi har tittat på om konsumenter har börjat bunkra upp varor rent allmänt. Det har vi inte sett några tendenser till ännu, men vi har sett en ökad försäljning på handsprit och desinficerande våtservetter i butiker, säger Susan Vo Bergqvist, pressansvarig på Ica Gruppen.

Även på Coop har försäljningen av handsprit ökat. Där har försäljningen ökat med 50 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Läs mer: Ericssonanställd smittad av coronaviruset - bolaget stänger tre kontor

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt