Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svensken betalar ofta med kort

Svenskar är flitiga användare av betal- och kreditkort, sett i ett europeiskt perspektiv. Både norrmän och danskar är dock ännu flitigare.
Svenskar är flitiga användare av betal- och kreditkort, sett i ett europeiskt perspektiv. Både norrmän och danskar är dock ännu flitigare. Foto: Christine Olsson / TT

Sverige kallas ofta för det kontantlösa samhället och en ny rapport från Visa Europe bekräftar det. Svenskar använder kort vid betalning nästan fyra gånger oftare, jämfört med det europeiska snittet, och för lägre penningsummor, enligt rapporten.

Men Christina Lind, Visa Europes Sverigechef, förutspår att betalningar via mobilen snart tar över som nästa sätt att betala på.

– Rapporten är baserad på data från våra senaste bokslut. Vi ser att svenskar är frekventa kortanvändare vilket kan bero på flera orsaker. Det finns en hög acceptans för kort i Sverige. Sedan det förbjöds att ta ut en avgift vid kortbetalningar har vi också märkt en ökning i kortanvändning, säger Christina Lind.

Så gott som alla vuxna svenskar äger enligt rapporten ett betalkort och tillsammans gör de ungefär 4,3 miljoner kortbetalningar varje dag. Det genomsnittliga kortköpet i Sverige belöper sig till 320 kronor, jämfört med övriga Europa där motsvarande tal ligger på 435 kronor.

Svenskar tenderar alltså att göra beloppsmässigt mindre köp men oftare, jämfört med det europeiska genomsnittet. Bara Danmark och Norge hamnade högre än Sverige på listan.

Christina Lind påpekar att många ser kortanvändning som ett enkelt betalningsmedel, samtidigt som nackdelarna finns där.

– Nackdelen skulle kunna vara att man inte fysiskt ser när pengarna försvinner från plånboken, även om det finns diverse hjälpmedel som till exempel appar.

I takt med den digitala utvecklingen tror Lind även att kravet på enkelhet kommer att öka och att nya betalningssätt kommer att ta över.

– Digitala plånböcker kommer säkert att lanseras på många plattformar i år. Men framför allt tror jag att mobilbetalningar, fram till 2020, kommer att vara det absolut vanligaste sättet att betala på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.