Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskens nya favorit: husbil

Allt fler svenskar väljer husbil för sommarens campingliv. Friheten med husbil lockar framför allt äldre som tröttnat på att sköta om sommarstugan eller fixa med båten.

– Det är en grupp som växer. De har god hälsa, stadgad ekonomi, är resvana och språkkunniga och fortfarande pigga på nya äventyr, säger Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens riksförbund (HRF).

Husbilen blir allt mer populär. Hittills i år har 1.630 husbilar registrerats – mot 1 218 husvagnar, enligt HRF. Husbilsregistreringarna ökar också i snabbare takt. Jämfört med förra året har antalet nyregistrerade husbilar stigit med nästan 23 procent, mot 14 procent för husvagnarna.

– Husbilsbranschen är fortfarande relativt ny i Sverige. Det förekom husbilar på 1980-talet, men sedan rasade försäljningen under den ekonomiska krisen på 1990-talet och återhämtade sig inte förrän vid millennieskiftet. Så husbilsbranschen är bara 15 år gammal i Sverige, säger Lars Erik Paulsson.

För tio år sedan var husbilarnas andel av nyregistreringarna på den totala fritidsfordonsmarknaden 26 procent – i dag har den stigit till 56 procent.

Att husvagnarna inte ser samma uppsving har sin förklaring.

– Sverige är världens husvagnstätaste land, marknaden börjar bli mättad. Och husvagnar har en väldigt lång livslängd, säger Lars Erik Paulsson.

Fortfarande är det totalt sett fler som har husvagn än husbil. 2015 fanns totalt cirka 282.100 husvagnar mot 79.300 husbilar i Sverige. Husvagnar lockar i större utsträckning barnfamiljer, medan husbilar främst lockar blivande eller nyblivna pensionärer. Inte minst är det en prisfråga, husbilar är generellt dyrare.

– Husbilen har en större flexibilitet och möjliggör andra typer av utflykter. Husvagnen är mer lämpad för stillaliggande campingliv, säger Lars Erik Paulsson.

Fakta:Husbilen på uppgång

Hittills i år har 1 281 husvagnar registrerats, mot 1 119 i fjol – en ökning med 14 procent.

När det gäller husbilar har 1 630 registrerats i år, mot 1 328 i fjol – en ökning med nästan 23 procent.

Totalt fanns vid årsskiftet 282 124 husvagnar registrerade i Sverige, mot 79 293 husbilar.

Sedan 2003 har antalet husvagnar ökat med 9 procent, medan antalet husbilar ökat med 144 procent.

Källa: HRF

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.