Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskens plånbok ger lycka – men panamanerna är lyckligast

I det lilla latinamerikanska kanallandet Panama återfinns världens lyckligaste folk, panamanerna. Här firar man att den för landet så viktiga Panamakanalen i år fyller 100 år.
I det lilla latinamerikanska kanallandet Panama återfinns världens lyckligaste folk, panamanerna. Här firar man att den för landet så viktiga Panamakanalen i år fyller 100 år. Other: Arnulfo Franco / AP

Panamanerna, invånarna i Panama – de är lyckligast i världen. Men vi svenskar ligger också rätt bra till på ”lyckligastlistan”: plats 8. Det visar marknadsanalysföretaget Gallups undersökning av hur väl människor finner sig tillrätta i sina respektive länder världen över.

En av sex vuxna i världen trivdes med tillvaron under 2013, nedbrutet på minst tre av fem variabler för känslan av lycka: daglig motivation, social tillvaro, egna ekonomin, fysisk hälsa och upplevelsen av samhället.

Den kontinent som har de lyckligaste invånarna är Latinamerika – där betraktar sig var tredje vuxen person som lycklig i minst tre av fem avseenden. Gallup menar att det delvis kan förklaras med att latinamerikaner tycks ha lätt för att fokusera på livets positiva sidor.

Panamanerna, som är latinamerikaner, har topposition i världen i fyra av de tillämpade variablerna. Vi svenskar toppar i den femte: egna ekonomin. Vi är alltså mest nöjda med den privatekonomiska situationen av alla folk i världen, 72 procent av oss anser att pengarna räcker till bra.

Tvåa kommer österrikarna, 64 procent, trea danskarna, 59 procent. Här syns inga panamaner till. Med andra ord kan man kanske säga, lite slitet måhända, att pengar inte är allt.

Vad gäller hur man upplever samhället – hur nöjd man är med vad samhället erbjuder i form av trygghet och visad respekt – återfinns Sverige på åttonde plats. Danskarna ligger högre, på fjärde plats. Men i topp… panamanerna.

I Afrika söder om Sahara stannar lyckoindexet på låga 9 procent. De olyckligaste folken återfinns dock i de av krig plågade asiatiska länderna Afghanistan och Syrien.

Samtidigt är det i ett europeiskt land som invånarna mår som sämst fysiskt: i Ukraina.

Lyckligaste länderna

1. Panama
2. Costa Rica
3. Danmark
4. Österrike
5. Brasilien
6. Uruguay
7. El Salvador
8. Sverige
9. Guatemala
10. Kanada

Källa: Gallup World

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.