Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskt näringsliv pressar regeringen om flyktingar

Foto: Lotta Härdelin

Snabbspår ska göra det lättare för utbildade flyktingar att snabbare komma i arbete. Men Svenskt Näringsliv anser att regeringen hoppas för mycket på modellen.

– Man ska inte tro att det ger många jobb, det är på marginalen, säger Carola Lemne.

Om tre veckor presenterar regeringen budgeten för 2016. Finansminister Magdalena Andersson har aviserat att det blir en stram budget där de prioriterade områdena är jobb, utbildning och miljö.

Svenskt Näringsliv välkomnar de utbildningssatsningar som regeringen aviserat, i synnerhet satsningen på yrkeshögskolor.

– När jag träffar företag nämns ofta kompetensförsörjningen som det största bekymret, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Men det räcker inte, menar arbetsgivarna. Carola Lemne anser att regeringen har för stor tilltro till att utbildning ska lösa problemen på arbetsmarknaden.

– Man satsar på yrkeshögskolan nu, det tycker vi är utmärkt. Det är 6 500 platser om två år. Det löser inte problemet. Det krävs mycket mer, säger Carola Lemne.

Samma problematik ser Svenskt Näringsliv även i de så kallade snabbspåren för flyktingar. Regeringen vill bland annat ha snabbare validering av utländska betyg och förbättrade studiemöjligheter. På åtgärdslistan finns också ambitionen att utveckla snabba vägar för nyanlända till yrken med arbetskraftsbrist.

– Snabbspåren är en bra idé, men man ska inte tro att det ger mycket jobb. Det är på marginalen. Stefan Löfven talade om farmaceuter i sitt sommartal. Det är 200 jobb, en droppe i havet. Vi behöver skapa 400.000 jobb om vi ska nå målet att ha Europas lägsta arbetslöshet, säger Carola Lemne.

En stor del av de personer som kommer till Sverige har en bristfällig skolgång i bagaget. Att då ha utbildning åt alla som huvudspår är naivt, menar Carola Lemne.

– Av de människor som kommer hit har ungefär 25 procent kvalificerad utbildning, ytterligare en fjärdedel har gått gymnasiet. Men hälften har knappt gått grundskolan och många är medelålders. Det är faktiskt totalt orimligt att tro att de på en rimlig tid ska kunna utbildas i kapp, säger Carola Lemne.

I stället vill hon och Svenskt Näringsliv sänka trösklarna för så kallade enkla jobb. Hennes tes är Sverige varit bra på att klara de strukturomvandlingar som följt i globaliseringens spår. Jobben som försvann under 1990-talet och i finanskrisens efterdyningar har till stor del ersatts av nya högkvalificerade arbeten.

Däremot finns det enkla jobb i Sverige. Den lösning som arbetsgivarna förespråkar går tvärtemot regeringens politik. Svenskt Näringsliv vill inte bara bevara avdragen för hushållsnära tjänster, rut, utan också utvidga reformen.

– Rut har varit en otroligt framgångsrik reform, rot också för den delen. Den har gjort en hel sektor vit. Vi tycker att man skulle titta på att vidga den. Vad finns det mer för tjänster som skulle kunna ingå, dels för individer men också för företag, säger Carola Lemne.

Hon tillbakavisar att förslaget handlar om att skapa en låglönemarknad.

– Det är inte vad det handlar om. Tittar man på rut, så har lönerna inte gått ned i städsektorn. Men genom att man inte tar ut lika mycket i skatt så skapas en ny marknad, säger Carola Lemne.

Nyligen föreslog LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin att Socialdemokraterna och Moderaterna ska göra upp om integrations- och migrationspolitiken. Carola Lemne är positiv till en blocköverskridande uppgörelse på det området.

– Det skulle vara bra att göra det när det gäller integrationsfrågan. Det berör väldigt många områden, säger hon.

Fakta.SN:s önskelista

Utvidgat rut. Regeringen har planer på att minska omfattningen av avdraget för hushållsnära tjänster. Svenskt Näringsliv vill göra tvärtom och utvidga bidraget till att omfatta fler tjänster och vissa fall även gälla företag. På så vis vill SN skapa en större marknad för så kallade enkla jobb som även arbetslösa utan gymnasieutbildning kan ta.

Öppna upp YA-jobben. Svenskt Näringsliv tycker att YA-jobben blivit för begränsade. Organisationen vill öppna upp YA-jobben för företag utan kollektivavtal och få bort andra begränsningar.

Avdrag för nyanställningar. I en del länder får företag som nyanställer rabatter på arbetsgivaravgiften. Det är en modell som Carola Lemne tycker att Sverige borde titta på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.