Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskt Näringsliv: Tillväxten saktar in

Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv. Other: Hampus Andersson

Den brinnande svenska högkonjunkturen har passerat sin tillväxttopp, enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.

I sin konjunkturprognos spår Svenskt näringsliv att BNP ökar med 2,4 procent i år och 2,5 procent nästa år för att under 2019 gå tillbaka till 2 procent. 

Trots det väntas välståndet öka i samma takt. Enligt Svenskt Näringslivs konjunkturprognos beror det på att befolkningsökningen varit väldigt snabb. 

Några av nyckelfaktorerna till att svensk ekonomi fortsätter öka är den fortsatt svaga kronan i kombination med den goda internationella konjunkturen där den svenska exporten gynnas.

Samtidigt konstaterar Svenskt Näringsliv att den inhemska efterfrågan försvagats till följd av att bland annat bostadsmarknaden mattats av och att svenskarna ökar sitt försiktighetssparande. Men risken för en bostadskrasch är liten, visar rapporten.

– Självklart finns risker, men trots allt ser förutsättningarna annorlunda ut än på 90-talet. Arbetslösheten sjunker och arbetslöshetsriskerna är fortsatt låga. Samtidigt förbättras den internationella konjunkturen, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Arbetsmarknaden spås fortsätta i en positiv riktning. I år väntas arbetslösheten bli 6,6 procent och nästa år landa på 6,3 procent för att därefter sjunka till 6,2 procent för år 2019. Men i rapporten konstateras också att det finns betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden och att arbetslösheten för utrikesfödda är 16 procent, medan motsvarande siffra för inrikesfödda är 4,4 procent.

– Men bakom de genomsnittliga siffrorna för arbetsmarknaden finns en mycket problematisk situation för grupper som riskerar att hamna helt utanför. Därför brådskar det med strukturreformer, säger Bettina Kashefi. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.