Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskt Näringsliv varnar för att EU tar över svensk arbetsmarknad

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne varnar för att regeringens plan att visa EU hur det fungerar i Sverige kan slå fel.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne varnar för att regeringens plan att visa EU hur det fungerar i Sverige kan slå fel. Other: Nicklas Thegerström

EU-kommissionen hotar att undergräva det svenska självbestämmandet kring vår arbetsmarknad – därtill uppmuntrad av regeringen Löfvens sociala toppmöte i Göteborg. Det hävdar Svenskt Näringsliv i ett brev till regeringen. Och får delvis stöd av de fackliga organisationerna LO och TCO.

– Det vore verkligen en ödets ironi om en socialdemokratisk regering med en fackpamp i spetsen är med och skapar något på EU-nivå som i längden kan underminera fackens roll i Sverige, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Hon hävdar att statsministern, tillika tidigare IF Metallordföranden Stefan Löfven, i sin planering för det svenska prestigetoppmötet i november varit väl blåögd:

– Vi har en regering som så gärna vill exportera den svenska modellen att den inte insett vilket självspelande piano för mer överstatlighet som EU-maskineriet lätt kan utvecklas till.

Regeringens syfte med toppmötet den 17 november är att skapa ett EU som är bättre för löntagarna, och sprida goda exempel på vad fack och arbetsgivare tillsammans kan åstadkomma. Den svenska arbetsmarknadsmodellen går i korthet ut på att fack och arbetsgivare genom förhandlingar och utan politisk inblandning självständigt reglerar det mesta på svensk arbetsmarknad. Från lönenivåer till anställningsvillkor som arbetstider, samt kollektivavtalade försäkringslösningar och tjänstepensioner. Sverige saknar, till skillnad mot många andra länder, lagstiftade minimilöner.

Det är en modell som få andra EU-länder har. I Sverige har den bidragit till hög kollektivavtalstäckning och få arbetsmarknadskonflikter.

I andra EU-länder, som Frankrike och Italien, domineras arbetsmarknaden i stället av lagstiftning. Och det synsättet dominerar i Bryssel. Men i Sverige vill LO, TCO, Svenskt Näringsliv och de flesta politiska partier behålla vår modell intakt.

Carola Lemne varnar dock för att EU-kommissionen tagit det svenska toppmötet till intäkt för att förbereda mer EU-centralstyrning.

Även om Sverige i EU-sammanhang ofta hålls fram som ett föredöme för dialog och ansvarstagande man vill ha, anser Svenskt Näringsliv att Bryssel samtidigt saknar nödvändig förståelse och respekt för hur det fungerar i praktiken, att förhandlingar kräver tillit och ofta tar tid.

– Där vill man driva det på ett annat sätt, reglerat från Bryssel och lika för alla. Många inom Europafacket hoppas att EU nu äntligen ska lagstifta lika för alla för att hjälpa dem att få igenom det de inte själva lyckats med i sina länder. Och i Bryssel finns många, inklusive EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som tror att alla kommer att älska EU om EU bara ger sig in och petar i det sociala området. Min känsla är att toppmötet i Göteborg har accelererat det, säger Lemne.

– Läser du vad kommissionen skriver så pekar det i förlängningen bland annat mot en lagstadgad minimilön i hela Europa.

Både LO och TCO säger till DN att de kan hålla med om vissa saker i Svenskt Näringslivs brev, även om de står fast vid att EU har en socialpolitisk roll att spela så länge den svenska kollektivavtalsmodellen respekteras.

LO:s Roger Andersson understryker att han delar Svenskt Näringslivs bekymmer om de svenska parternas autonomitet.

– Kommissionen riskerar att sätta den lite ur spel.

Per Hilmersson, internationell chef på TCO,välkomnar dock toppmötet och ser det som en möjlighet att visa övriga EU på goda exempel på partssamverkan.

– Vår uppgift är just att upplysa kommissionen och andra länder om hur vår modell fungerar. Så att kommissionen inte omedvetet gör något dumt.

Fakta.Toppmötet i ­Göteborg den 17 november

På toppmötet står EU-kommissionens förslag European Pillar of Social Rights på agendan. Den europeiska ”pelaren” för sociala rättigheter handlar om att ge människor i medlemländerna nya och ändamålsenliga rättigheter som bygger på 20 viktiga principer.

Många andra EU-länder reglerar sina arbetsmarknader främst via lagstiftning, medan vi i Sverige låter fack och arbetsgivare besluta genom kollektivavtal.

På toppmötet vill regeringen visa övriga EU goda exempel på vad sansade, ansvarsfulla parter kan åstadkomma genom avtal, utan lagstiftning.

Svenskt Näringsliv hävdar att EU-kommissionen trots det tagit toppmötet till intäkt för att föreslå mer lagstiftning och centralstyrning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.