Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 18:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskt-naringsliv-vill-stoppa-politik-pa-jobbet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenskt näringsliv vill stoppa politik på jobbet

Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv. Arkivbild. Other: Fredrik Sandberg/TT

Inför det kommande valet har Svenskt näringsliv gått ut med en uppmaning till sina medlemsföretag. De vill att arbetsgivarna ska säga nej till politisk aktivitet på arbetsplatserna. 

Något förbud kan Svenskt näringsliv inte genomföra, men de ser gärna att deras 60.000 medlemsföretag undviker politisk aktivitet på sina arbetsplatser inför valrörelsen.  

– Det uppstår ofta frågetecken hos företagen kring det här under valåren och då vill vi vägleda arbetsgivarna i vad de har för rättigheter och skyldigheter, säger Carina Lindfelt som är arbetsmarknadschef på Svenskt näringsliv.

Arbetsgivarorganisationen säger att de inte vill hindra anställda från att prata om politik med varandra på arbetstid. Uppmaningen handlar om att stoppa politiska kampanjer och aktiviteter på arbetsplatserna. 

Läs mer: Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden 

De lyfter fram att det inte finns någon laglig rätt för anställda att föra någon politik på sin arbetsplats. I uppmaningen står det också att politiska affischer och trycksaker inte bör delas ut eller spridas på en arbetsplats. 

– Det kan ju finnas väldigt många olika politiska åsikter på en arbetsplats och då kan det lätt uppstå problem som det blir upp till arbetsgivaren att hantera. Därför vill vi hjälpa till och vägleda dem, säger Carina Lindfelt. 

Men enligt Nils Funcke, adjunkt vi Stockholms Universitet och expert på yttrandefrihet, finns det ingen laglig rätt för en arbetsgivare att hindra politisk aktivitet varken i fikarummet eller under arbetstid. 

– Så länge det här inte går ut över arbetet och arbetets resultat kan jag inte se att arbetsgivaren har någon som helst rätt att inskränka den anställdes yttrandefrihet, säger Funcke.

Läs mer: Svenskt Näringsliv: LO:s häxjakt på valfriheten ett svek 

Även spridande av broschyrer eller affischer är en del av en anställds yttrandefrihet, enligt honom. 

– Det finns en fara med den här typen av uttalanden. Det kan göra att medarbetare uppfattar att deras rättigheter inte är så stora som de faktiskt är och att man då bygger en icke önskvärd tystnad om politiska frågor i stort, säger Nils Funcke. 

Kom ihåg dina rättigheter på jobbet: 

– Du har rätt att uttrycka dig politiskt så länge det inte stör arbetet. 

– Du har rätt att sprida trycksaker och broschyrer så länge det inte stör arbetet. 

– Du har rätt att driva en politisk agenda så länge det inte stör arbetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.