Svenskt Näringslivs vd: Måste gå snabbare att bygga ny el
Foto: Roger Turesson
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke välkomnar regeringens besked om mer vindkraft men efterfrågar större handlingskraft:
– Man har ett jättejobb kvar när det gäller att korta tillståndsprövningen. Sverige har ett unikt utgångsläge för en lönsam grön omställning, det försprånget får vi inte slarva bort.
Under ett seminarium hos Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i december menade Jan-Olof Jacke att regeringens nysatsning på kärnkraft var bra men sade också ”ställ inte energislagen mot varandra”.
– Det var väldigt mycket positionerande från alla partier under valrörelsen. Vår poäng är att vi behöver all fossilfri produktion vi kan få tag på.
Och han menar att det har hänt saker:
– Vi har fått konkreta förslag om att det ska få byggas mer kärnkraft och på nya ställen, vi fick i förra veckan ett beslut om en stor havsbaserad vindpark och har också fått positiva signaler om landbaserad vindkraft.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare kallat vindkraftsparker ”stålskogar”, men sade i en DN-intervju nyligen att Sverige ”behöver mer vindkraft överallt”.
– Jag tycker att politiken går i rätt riktning när det gäller att skapa förutsättningar för ny fossilfri produktion. Men man har ett jättejobb kvar med att väsentligt minska tiderna för tillståndsprövning, säger Jan-Olof Jacke.
Foto: Roger Turesson
Han menar att det är ”ohållbart ”med handläggningstider på 10–12 år med tanke på den stora kraftutbyggnad som planeras under de närmaste 25–30 åren.
– I Danmark och Finland handlar det om hälften så lång tid. Vi ska ju dessutom bygga ut kapaciteten i elnäten. Vi har byggt 60 mil nät på 20 år, nu handlar det om 700 mil de närmaste två decennierna.
Svenskt Näringsliv gav i höstas ut en ”handbok” för hur man kan minska hindren för ny kärnkraft. Snart kommer en liknande för vindkraften.
– Det är orimligt som vi har det i dag. För bara några år sedan gick hälften av ansökningarna om landbaserad vindkraft igenom, i dag handlar det om 25 procent. Vi behöver öka takten, både på land och till havs.
Det finns många exempel på att boende protesterar mot snurror i grannskapet, och vindkraftsföretagen klagar på att kommunen kan lägga in sitt veto efter flera år av kostsam projektering.
– Det behövs säkerligen olika typer av ekonomiska morötter för att få kommunerna att acceptera ny vindkraft, men också nya regler. Här måste politiken göra avvägningar mellan klimatpolitik och andra intressen. Gör vi inte det klarar vi inte den gröna omställningen.
Vattenfalls vd Anna Borg sade i DN före jul att regeringens besked att inte ge statlig stöd till havsbaserad vindkraft försämrar kalkylen för den planerade vindkraftsparken vid Kriegers Flak söder om Trelleborg.
– Det finns flera aktörer som har sagt att de kommer att investera ändå. Det innebär rimligen att det kan bli lönsamt och då är det ju tveksamt om man ska snedvrida konkurrensen.
Apropå det, i Tidöavtalet står det att kärnkraften ska få ett snabbspår i tillståndsprocessen?
– Det är bra att regeringen vill accelerera tillståndsgivningen för energiutbyggnad – men om det ska vara snabbspår så ska det gälla alla energislag.
Tidöavtalet säger också att man skyndsamt ska utreda en återstart av Ringhals 1 och Ringhals 2. Det verkar Jan-Olof Jacke tycka är bortkastad tid:
– Någon sådan blir ändå aldrig av. Däremot finns det en tydlig vilja hos investerare att satsa på ny kärnkraft, inte minst så kallade SMR.
Svenskt Näringsliv hävdar att mer fossilfri energi stärker Sveriges internationella konkurrenskraft.
– Vi har en energimix i dag som gör de flesta av världens länder avundsjuka, och har ett försprång när det gäller grön omställning. Det ska vi maximera nyttan av inte slarva bort, för andra länder sitter inte still. Därför måste vi klara energiutbyggnaden.