Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenskt-snus-hotas-av-nya-tuffare-regler/

EKONOMI

Svenskt snus hotas av nya tuffare regler

Sverige förlorar striden om snuset. Exportförbudet blir kvar och smaktillsatserna i det nya trendiga snuset begränsas. Det visar EU-kommissionens förslag, som DN tagit del av.

Exportförbudet för det svenska snuset står fast i det förslag som EU-kommissionen nu diskuterar, och som DN tagit del av. Svenska regeringens och Swedish Matchs försök att få förbudet upphävt med argumentet att snuset är mindre farligt än cigaretter har inte haft någon som helst effekt.

Tvärtom vill kommissionen skärpa reglerna med krav på att snus och annan tobak inte får ha smaker från frukter eller örter som gör den mer lättillgänglig och kan göra den mer lockande för ungdomar. I förslaget nämns också tillsatser som mint, vanilj och koffein.

Flertalet snussorter har smaktillsatser och kravet kan därför innebära en kraftig inskränkning. Det mycket populära snuset General innehåller till exempel bergamott och Göteborgs Rapé lockar med enbärssmak. Det finns i dag mängder av trendiga snussmaker som mint, citrus, lakrits, eukalyptus och tranbär. Denna del av marknaden, som vuxit på senare är, är populär bland många unga kvinnor, i många fall tidigare rökare.

Öppningen för Sverige och snustillverkarna är att kommissionens förslag lämnar öppet för hur det ska avgöras om tillsatserna i snuset är för höga. Medlemsländerna får ansvar för kontrollen, men det sägs samtidigt att kommissionen får rätt att ingripa på egen hand mot produkter som man anser bryter mot dessa regler.

Den svenska regeringen har slagits hårt för att stoppa exportförbudet. Både folkhälsominister Maria Larsson (KD) och handelsminister Ewa Björling (M) har satsat mycket prestige i frågan.

I debattartiklar och på EU-möten har ministrarna framhållit det svenska snusets fördelar jämfört med cigaretter.

Ewa Björling är besviken över EU-kommissionens förslag.

– Vi befarar att det inte är någon positiv julklapp för svensk del som kommissionen kommer att ge, säger hon. Den svenska regeringen kommer att försöka påverka EU-kommissionen in i det sista.

Ewa Björling träffar inom kort den nya hälsokommissionären Tonio Borg.

– Baserar man direktivet på vetenskapliga fakta då kommer det visa sig att det svenska snuset är mindre skadligt än annan oral tobak som florerar fritt på EU:s inre marknad i dag.

DN har förgäves sökt Maria Larsson för en kommentar.

EU-kommissionen har mycket bråttom att driva igenom förslaget och beslut om tobaksdirektivet ska därför enligt planerna tas redan den 19 december.

Det innebär att kommissionen arbetat intensivt med tobaksreglerna även när det inte funnits någon ordinarie hälsokommissionär.

Generaldirektören för hälsodirektoratet, Paola Testori Coggi, skriver i ett brev till kommissionens ledning att det hållits en rad möten sedan i våras och att tio länder och parlamentet krävt att förslaget ska läggas fram snabbt.

Enligt generaldirektören orsakar tobak 700.000 förtida dödsfall i EU varje år. Medan den tuffa linjen mot det svenska snuset kvarstår i det nya förslaget backar kommissionen inför andra protester.

Förslaget om förbud mot att all rökfri tobak utanför det land det säljs av tradition har tagits bort. Tyskland har hårt kritiserat dessa planer eftersom nästobak är en stor produkt i främst Bayern.

Förslaget om att införa ”plain ­packaging” för cigaretter, där samtliga cigarettpaket ska se exakt lika ut och inte ha några varumärken, har också tagits bort.

Tobaksindustrin har kämpat emot planerna på neutrala paket i flera länder, och det ska nu prövas i världshandelsorganisationen WTO. Kommissionen har valt att inte ta den striden i det här förslaget.

Däremot föreslår kommissionen utökade varningstexter och avskräckande bilder om riskerna med rökning på upp till tre fjärdedelar cigarettpaketen.