Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensktalande robot tar sig an telefonförsäljare

”Robot-Ralf” i djupa diskussioner med säljsugna uppringare, upplagda på Youtube. Och så Gunvald Larsson, den otrevlige...
”Robot-Ralf” i djupa diskussioner med säljsugna uppringare, upplagda på Youtube. Och så Gunvald Larsson, den otrevlige... Illustration: Skärmdump från Youtube

Telefonförsäljare som ringer till Ralf Selfjord får det tufft. När hans ”robot” går igång blir säljresultatet magert. Efter att ha inspirerats av ”robotamerikanen” Roger Anderson, som DN tidigare rapporterat om, har Selfjord tagit fram en robotröst som med ett femtontal repliker på svenska kan hålla igång samtal med ihärdiga säljare.

Det handlar om att slippa ifrån telefonsäljarna och deras envetna malande om produkter och tjänster vi antagligen aldrig själva skulle gå ut och söka efter. Tänk att kunna få en robotsvarare som kunde skilja ut och ta hand om alla säljsamtal...

– Jag har lyckats få roboten att tala med en säljare i sexton minuter. Och det är inte säkert att säljaren förstått att det var en robot i andra änden av linjen när han eller hon tröttnat och lagt på, säger Ralf Selfjord, som på Youtube lagt upp ett stort antal ”samtal”, framtagna enligt den princip som kaliforniern Roger Anderson skapat.

Enkortsdatorn Raspberry är hårdvaran som Ralf Selfjord utgår ifrån. Med hjälp av sin pappa, som är programmerare, har han fått fram programmet som känner av tystnad respektive prat, vilket gör det möjligt att få till en dialog med uppringaren.

– Det var mycket meck med att få till det, det var svårare än jag trodde. Byggde upp det för två tre veckor sedan. Vore kul att vidareutveckla det och få till massproduktion, men där är jag inte än, säger Selfjord, tekniker med elektronik som specialitet och hemmahörande i Nacka.

Vad tycker du då om telefonförsäljare?

– Jag blir förstås irriterad, i perioder har jag varit bombad av säljare. Men man vill helst inte vara otrevlig. Och min robot är inte det – han pratar på rätt snällt, säger Ralf Selfjord.

Som dock även har en otrevlig robot, karaktären Gunvald Larsson med typiska repliker ur ”Beck”-filmerna. Larsson, alias Mikael Persbrandt, till telefonsäljaren:

”Ljug inte för mig en gång till, för då blir jag jävligt irriterad, det kan jag lova dig!”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.