Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverige bäst i världen på internet

Sverige ligger etta på en lista över hur stor betydelse internet har i olika länder. ”Internet har stort inflytande över vår vardag”, säger Anne-Marie Eklund Löwinder på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Listan baseras på uppgifter om hur väl utbyggd den tekniska infrastrukturen är, hur många som använder internet och vilket genomslag det har socialt, ekonomiskt och politiskt.

Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef, konstaterar att det är trevligt att bo i Sverige "om man tycker om att använda nätet".

– Vi kan sitta här och gnälla om dålig uppkoppling och att saker och ting går långsamt, men jämfört med många andra länder fungerar tekniken väldigt bra här, säger hon till TT.

Sverige ligger dock bara på andra plats, efter Island, på punkten om infrastrukturen.

Studien Web index där 61 länder ingår görs av World wide web foundation, grundad av Tim Berners-Lee – mannen som först skapade tekniken bakom internet.

Tillgängligheten och den höga andelen användare skulle kunna utnyttjas bättre, tycker Eklund Löwinder. Myndigheter borde kunna utveckla fler tjänster baserade på offentliga uppgifter.

– Där finns så mycket data som vi skulle kunna ha användning för i vardagen, som vädertjänster och positioneringstjänster, säger hon.

Tio bästa och sämsta internetländerna

Toppen

1. Sverige

2. USA

3. Storbritannien

4. Kanada

5. Finland

6. Schweiz

7. Nya Zeeland

8. Australien

9. Norge

10. Irland

 

Botten

52. Nepal

53. Kamerun

54. Mali

55. Bangladesh

56. Namibia

57. Etiopien

58. Benin

59. Burkina Faso

60. Zimbabwe

61. Jemen

 

Källa: World wide web foundation (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.