Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverige behåller makten över snuset

Makten över snuset blir kvar i Sverige. Det beskedet väntas svenska folket få på midsommarafton från EU-ländernas hälsoministrar.

EU-kommissionen har krävt att få bestämma vilka smaktillsatser som ska få ingå i cigaretter och snus. Men i förhandlingarna med övriga länder har regeringen nu fått stöd för att EU inte ska få något inflytande över innehållet i snus eftersom det inte får säljas utanför Sverige.

– Snuset ser ut att kunna bli undantaget från smakregleringen, uppger en EU-källa.

EU-kommissionen vill minska tobaksbolagens möjligheter att locka ungdomar och kvinnor att börja röka eller snusa med hjälp av tillsatser som lakrits, vanilj, mint, citrus, eukalyptus och tranbär som minskar tobakssmaken.

Den svenska regeringen var också beredd att acceptera en EU-reglering av innehållet i snus, under förutsättning att exportförbudet hävs. Men sedan nästan samtliga länder avvisat det svenska kravet har regeringens linje varit att i så fall ska innehållet i snus inte bestämmas på EU-nivå.

Den ansvariga ministern, Maria Larsson, uppvaktade EU:s hälsokommissionär Tonio Borg i förra veckan för att i utbyte mot Sveriges backning om exportförbudet få ett så entydigt klartecken som möjligt för det fortsatta svenska undantaget.

Men regeringens förhandlare är fortfarande inte helt nöjda. De vill ha tydligare skrivningar om att EU-kommissionen inte ska kunna ingripa mot någon del av innehållet i snus framöver.

De exakta formuleringarna ska avgöras på hälsoministermötet i Luxemburg på fredag.

Däremot har regeringen inte fått något gehör för sitt krav på att varningsmärkena på förpackningarna inte ska utökas utöver nuvarande 50 procent. EU-kommissionen hade föreslagit att tre fjärdedelar av paketen ska bestå av varningstext eller avskräckande bilder, och kompromissförslaget är nu att det ska bli 70 procent.

Enligt regeringens juridiska experter måste grundlagen skrivas om för att införa en sådan regel i Sverige, eftersom det kan tolkas som en inskränkning i tobaksbolagens yttrandefrihet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.