Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sverige-i-topp-i-internationell-rapport-om-brain-jobs/

Jobb & karriär

Sverige i topp i internationell rapport om ”brain jobs”

Foto: Tom Merton/Caia Images

Av 31 länder är Sverige näst bäst i klassen. En ny rapport visar att de kunskapsintensiva jobben, så kallade ”brain jobs”, frodas i vårt land. Stockholm placerar sig dessutom på tredje plats av totalt 278 regioner.

Det är samhällsanalytikern Nima Sanandaji, vd för tankesmedjan European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform, som tagit fram rapporten på uppdrag av riskkapitalbolaget Nordic Capital. Genom att undersöka 31 europeiska länder har han för tredje gången (de första rapporterna kom 2017 respektive 2018) sammanställt frekvensen av kunskapsintensiva jobb i de studerade länderna. Schweiz befinner sig alltjämt på tronen när det kommer till andel av befolkningen i arbetsför ålder som arbetar med kunskapsintensiva jobb, med Sverige hack i häl.

Kunskapsintensiva jobb finns i företag som kombinerar hög kunskapsnivå och kreativitet, till exempel företag specialiserade på forskning och utveckling. Jobben har delats in i tolv underkategorier fördelade på fyra överkategorier: Kreativa yrken, Avancerade tjänster, Tech samt It och kommunikation. 

Rapportens författare Nima Sanandaji pekar på flera faktorer för Sveriges framgångar, bland annat ett stort kunskapskapital och gott rykte om entreprenörskap vilket får investeringskapital utifrån att flöda in i landet.

– Dessutom har Sverige en modern skattelagsstiftning som gör att den som skapar ett stort värde på startup-företag kan investera de pengarna i andra företag utan att skatta. De skattas förstås när de senare ska ta ut vinsten men innan det kan det snurra i investeringssystemet, säger Nima Sanandaji.

Nima Sanandaji.
Nima Sanandaji. Foto: Pressbild

Den stora anledningen till att Sverige är på väg ikapp Schweiz är, enligt rapporten, att Sverige har en bred kompetens. Medan de flesta andra europeiska länder har ett specialområde (Schweiz har tech), utmärker sig Sverige i samtliga fyra kategorier. Eftersom tech-sektorn inte utvecklas i samma takt som de övriga tre sektorerna har Sverige goda chanser att överta tronen från Schweiz inom en snar framtid, spår Nima Sanandaji.

– Runt om i världen ser vi digitalisering och tjänstefiering. Dessutom ser vi att det blir allt viktigare att exempelvis marknadsföra sitt varumärke i en konkurrensintensiv värld, där de kreativa yrkena är viktiga. Samtidigt halkar tech-sektorn i Europa efter de övriga kategorierna eftersom en hel del högteknologisk tillverkning flyttar till bland annat Kina. Det är den fas världsekonomin befinner sig i.

Men det är inte bara Sverige som helhet som särskiljer sig från mängden. Faktum är att Stockholm parkerar som trea av de 278 regionerna som inryms i de undersökta länderna – bara Bratislava och Oxford är övermäktiga Sveriges huvudstad. Men Stockholm är långt ifrån ensamt ansvarigt för Sveriges höga siffror. Sverige är nämligen tämligen ensamt om att ha kunskapsintensiva jobb utspridda över hela landet. Men Nima Sanandaji höjer ett varningens finger för att de mindre regionerna riskerar att sacka efter. Det skulle i så fall, enligt samhällsanalytikern, till stor del bero på sämre möjligheter att flyga inrikes.

Finns det några nackdelar att ha en stor mängd kunskapsintensiva jobb för ett land?

– På det stora hela – nej. Eftersom forskning och innovation skapar nya jobb är det här i princip enbart positivt för sysselsättningen i landet. Den enda detaljen jag kan tänka mig som är negativ är att bostadspriserna tenderar att öka i en stad med många välbetalda jobb. De välbetalda, kunskapsintensiva jobben är en faktor till den dyra bostadsmarknaden i Stockholm.