Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverige klättrar inom företagande

Andelen svenskar som ägnar sig åt företagande fördubblades under 2007-2013. Men planerna på anställningar framöver är försiktiga.

Enligt årets rapport inom Global Entrepreneurship Monitor (GEM) har andelen ökat från 4 procent till 8 procent av befolkningen. Från en tidigare bottenplacering har Sverige därmed klättrat till den övre tredjedelen i jämförelse med övriga innovationsdrivna länder.

– Dels så är det positivt för Sveriges del att man ser att den totala entreprenöriella aktiviteten har gått upp i landet. Vi ser även en ökning i de informella investeringarna vilket är positivt då vi har haft en nedåtgående trend under några år, säger Maria Adenfelt, forskningsledare på Entreprenörsforum och docent vid Uppsala universitet.

Men endast sex procent av företagarna planerar att anställa minst 20 personer inom fem år, vilket placerar Sverige bland de fem lägst rankade innovationsdrivna länderna. I Tyskland är siffran 10 procent och i topprankade Taiwan ligger den på knappt 30 procent.
De allt fler nystartade bolagen kan vara en bidragande orsak.

– Det är säkert en möjlig förklaring att det känns tidigt att tänka på att man faktiskt ska anställa när man är i sina första månader eller sitt första år, säger Adenfelt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.