Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverige lånar ut pengar för vapenköp

Foto: Maja Suslin/TT

Sverige ska låna ut cirka två miljarder kronor till Brasilien – pengar som ska finansiera inköp av vapen från Israel, Tyskland och Sydafrika, rapporterar Ekot.

Svensk exportkredit ger lån till Brasilien för köpet av 36 Gripenplan. Men det statliga bolaget ger också ett lån på cirka två miljarder kronor – pengar som ska finansiera vapen till planen. Brasilien vill enligt medieuppgifter köpa missiler och bomber från länder som Tyskland, Sydafrika och Israel.

Alan Widman (FP), ordförande i försvarsutskottet, är kritisk till att Sverige ska erbjuda ett lån som han menar gynnar inte svensk export utan andra länders export.

– Jag förstår detta när det gäller våra egna Gripenflygplan även om jag aldrig har varit någon vän av att skattebetalarna går i borgen för krigsmaterial till andra länder, men när det kommer till att låna pengar för att Brasilien ska kunna köpa vapen av Sydafrika och Israel så blir det från långt ifrån det som är svenska intressen, säger han till DN.

Näringsminister Mikael Damberg (S) försvarar lånet till vapenköp.

– De här myndigheterna har till uppgift att garantera affärer ekonomiskt som är viktiga för Sverige. Det här är den största svenska exportaffären någonsin, säger han till Ekot.

Allan Widman har i en interpellation till näringsministern ställt frågor om vapenlånet. Mikael Damberg ska läsa upp sitt svar i kammaren i morgon, tisdag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.