Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverige näst lyckligaste landet i världen

Sverige ligger på andra plats i en rankning om lycka i 34 i-länder. OECD, som har sammanställt listan, har tittat på faktorer som inkomst, hälsa, säkerhet och boende. Australien toppar listan.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har rankat länderna utifrån ett ”bättre liv-index”, skriver BBC News. Av de 11 kategorierna har Sverige högst betyg i miljö och sämst betyg i säkerhet, enligt OECD.

Svenska hushåll har högre inkomst än de 34 ländernas genomsnittshushåll. Fler invånare mellan 15 och 64 har ett avlönat jobb och människor i Sverige jobbar färre timmar per år, än genomsnittet.

Generellt är människor i Sverige mer nöjda med sina liv än medelvärdet för invånare i  de rankade länderna. 85 procent av de som bor i Sverige tycker att de har fler positiva än negativa upplevelser en vanlig dag, sett till faktorer som smärta, oro, sorg och tristess. Medelvärdet är 80 procent. 

Australien rankas högre än Sverige i kategorierna jobb, bostad, gemenskap, demokratiengagemang, hälsa och säkerhet. Det är tredje året i rad som Australien rankas som etta.

Länderna i topp

1. Australien

2. Sverige

3. Kanada

4. Norge

5. Schweiz

6. USA

7. Danmark

8. Nederländerna

9. Island

10. Storbritannien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.