Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverige rasar i internationella patentligan

Sverige rasar mest i den internationella patentligan. Ansökningarna från svenska företag minskade med 12 procent förra året. Samtidigt ökar flera länder i Asien. Årets raket är Ericssons kinesiska konkurrent ZTE.

Kinesiska ZTE har på ett år trefaldigat antalet ansökningar och rusat från 20:e till 2:a plats över de företag som söker flest internationella patent genom det så kallade PCT-systemet. Totalt ansökte ZTE om 1863 patent visar ny statistik från FN-organet WIPO.

Ericsson har samtidigt halkat ner tre placeringar och stannar på 1 149 patent vilket ger en nionde plats på listan som toppas av japanska Panasonic.

Det andra svenska företaget på 100-listan, Sony Ericsson rasade 19 placeringar och ligger nu på plats 44 med 289 ansökningar.

Sammanlagt minskade svenska företag sina internationella ansökningar med 12 procent, mer än något annat land.

– Det är oroväckande, men en förklaring kan vara att företagen blir bättre på att söka kvalitativa patent. En annan förklaring är att företag köps upp och patenten därmed söks via huvudkontoret i ett annat land, säger Mathias Loqvist, Europapatentombud på Awapatent.

Totalt ökade de internationella ansökningarna med 4,8 procent 2010 och det är framförallt företag i Kina, Sydkorea och Japan som ökar medan flera västländer som USA och Storbritannien minskar något.

– Det sker en maktförskjutning från väst till öst. Även om många kinesiska företag fortfarande satsar mer på kvantitet än kvalitet så håller de på att lära sig spelreglerna och är mycket aktiva inom telekom men även inom områden som medicinteknik, säger Mathias Loqvist.

Företag inom telekom är de som flitigast använder PCT-systemet för att därmed kunna skydda sina uppfinningar över hela världen. Hälften av företagen på topp-listan är verksamma inom telekom, en bransch som också skakats av flera uppmärksamma patenttvister den senaste tiden.

Efter raketen ZTE kommer amerikanska Qualcomm på tredje plats och kinesiska Huawei på fjärde. På kraftig frammarsch är också Apple och Google som ökade antalet patent ansökningar med 29 respektive 47 procent förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.