Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverige tappar konkurrenskraft

Sverige går ner från sjätte till tionde plats i Världsekonomiskt Forums nya rangordning av global konkurrenskraft.  Den svenska placeringen är alltjämt hög, men på senare år har flera länder ryckt förbi. För några år sedan låg Sverige på tredje plats.

Skatterna och arbetsmarknaden ses som de dominerande svenska problemen, men Världsekonomiskt Forum pekar även på brister i utbildning och infrastruktur. Svagheter i näringslivet är att de utländska investeringarna inte är särskilt omfattande, samtidigt som den lokala konkurrensen ofta är otillräcklig.
 
Läget i näringslivet är däremot betydligt bättre när det gäller affärsklimat och innovationer, liksom beredskapen till teknisk förändring. Andra svenska styrkefaktorer som ligger i samhällsstrukturen är låg brottslighet och korruption, liksom hög politisk stabilitet.
 
Den ekonomiska politiken bedöms relativt kritiskt, när det gäller statsskulden och underskotten i de offentliga finanserna. Däremot ges gott betyg åt den låga inflationen och det stora förtroendet för Sverige hos de internationella kreditvärderingsinstituten.
 
Årets lista toppas av Schweiz, Singapore och USA, medan Finland och Tyskland kommer högst bland EU-länderna. Därefter finns Japan, Hongkong, Nederländerna och Storbritannien, innan det är dags för Sverige på tionde plats. Orsaken till den sjunkande svenska placeringen bedöms främst vara att andra länder har satt in åtgärder för att stärka sin konkurrenskraft, medan Sverige inte har varit lika aktivt.
 
En nyhet för året är att man även har kompletterat indexet över konkurrenskraften med sociala faktorer som miljöfrågor och ungdomars situation. När dessa inbegrips ligger Sverige litet bättre till, medan USA och Storbritannien tappar något.
 
Bedömningarna av Sverige och andra länder utgår både från officiell statistik och från enkäter med inhemska företagsledare. De svenska uppgifterna har ställts samman av revisionsföretaget Deloitte och  International university of entrepreneurship and technology, på uppdrag av Världsekonomiskt Forum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.