Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverige tredje bäst på innovation

Foto: Maja Suslin/TT

Sverige har världens tredje mest innovativa ekonomi, enligt ett färskt index. Det som lyfter oss mest är forskningssatsningarna, medan produktiviteten imponerar mindre. Överlägsen etta på listan är Sydkorea.

Nyhets- och analysföretaget Bloomberg sammanställer årligen ett index över vilka ekonomier som är mest innovativa. Årets lista toppas av Sydkorea, följt av Tyskland och Sverige.

Indexet väger in hur tätt det är mellan de högteknologiska företagen, utgifter för forskning, forskartäthet, andel i högre utbildning, patentfrekvens, produktivitet och förädlingsgrad i produktionen.

Sveriges placeringar är ganska jämnt fördelade mellan de olika delarna i indexet. Bäst ligger vi till i fråga om utgifter för forskning och forskartäthet. Lite sämre står det till med förädlingsgrad, produktivitet och andel i högre utbildning.

Även Finland och Danmark tar sig in på tio i topp.

Sydkorea är ohotat på förstaplatsen. Landet ligger nästan sex poäng före tvåan Tyskland i indexet, och det är samma poängavstånd som ligger mellan tvåan och tian i listan.

Det är bara när det gäller produktivitet Sydkoreas prestation är medioker. I de andra ”grenarna” är det topplaceringar som gäller.

En del av den sydkoreanska debatten om ekonomisk utveckling är ändå bekymrad. Det handlar om hur man ska omsätta de goda förutsättningarna i nya företag.

– En ingenjör på Samsung som kommer med en briljant ny idé slutar inte för att starta eget utan blir Samsungchef, säger Marcus Noland på Washingtonbaserade Petersoninstitutet till Bloomberg.

Världens största ekonomi USA hamnar på åttonde plats och den näst största, Kina, på 21:a. Lite överraskande hamnar Ryssland på tolfte plats – högre än bland andra Storbritannien och Kanada – mycket i kraft av sin höga andel universitetsutbildade.

Afrika och Latinamerika finns knappt representerade bland 50 i topp; Tunisien är på plats 46, Marocko på 48 och Argentina på 49.

Bloombergs innovationsindex 2016

1 Sydkorea

2 Tyskland

3 Sverige

4 Japan

5 Schweiz

6 Singapore

7 Finland

8 USA

9 Danmark

10 Frankrike

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.