Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverige vill ha slimmad EU-budget

Sverige vill se en slimmad budget efter Storbritanniens utträde ur EU, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Löfven, flankerad av finansminister Magdalena Andersson (S), säger att ungefär 15 procent av EU:s budget, motsvarande 200 miljarder kronor, försvinner vid britternas utträde.

– EU:s budget måste krympa, säger Andersson och säger att budgeten efter 2020 inte bör vara mer än motsvarande 1 procent av de 27 EU-ländernas samlade BNP, en minskning med 15 procent.

Finansministern säger att det också är rimligt att Sverige ska ha rabatt på EU-avgiften även framöver.

Både statsministern och finansministern trycker hårt på att det ska kosta för de länder som inte lever upp till sina åtaganden, det ska synas i sådant som EU-stödutbetalningar.

– Förhandlingarna kommer att bli mycket svåra, det är inget att sticka under stol med, säger Löfven.

Han tillägger att EU-samarbetet dock som tidigare är oerhört viktigt för Sverige.
Regeringen, som måste söka stöd för sin position i riksdagen, säger att Sverige också bör driva att mindre pengar än i dag ska gå till sådant som jordbruks- och regionalstöd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.