Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverige vill stoppa kinesisk postrabatt

Kina får postrabatt. Arkivbild.
Kina får postrabatt. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson / TT

Sverige och andra europeiska länder vill att Kinas rabatt för utlandspost slopas, rapporterar Sveriges radio Ekot. Rabatten är en av orsakerna till att e-handeln från Kina till Sverige har vuxit explosionsartat.

Inom den internationella postgången betalar varje land en avgift för att dess post ska delas ut i andra länder. Men sedan 1960–talet finns ett system som innebär att fattiga länder får rabatt på avgiften. På den tiden kategoriserades Kina som ett u–land och har därför en 50-procentig rabatt jämfört med Sverige på sin utlandspost, skriver Ekot.

Sedan dess har Kinas ekonomi förändrats och systemet är föråldrat, menar Sverige som nu tillsammans med andra nordiska och europeiska länder driver frågan inom FN:s organisation för postfrågor, Världspostunionen (UPU) att Kina ska betala sina egna kostnader för utlandsförsändelser. 

– Kina är ju inte betraktat som ett utvecklingsland. Det är ett land som producerar mycket varor som vi till exempel e-handlar. Då blir det fel att de har en så låg avgift, säger Olof Bjurö, avdelningschef för Post- och telestyrelsens postavdelning till Ekot.

Olof Bjurö menar att Postnord i Sverige liksom postoperatörer i många andra länder i Europa behöver få betalt för det jobb man gör i respektive hemland när man delar ut de här försändelserna. 

Processen att uppgradera Kina går dock långsamt och Olof Bjurö tror att det dröjer ytterligare 2–3 år innan Kina kan få stå för sina egna kostnader, samtidigt som kostnaderna för Postnord och flera andra operatörer då sänks, skriver Ekot.

Det var förra året som internethandeln från Kina exploderade till Sverige. Varornas pris var mycket lågt eftersom de dessutom var momsbefriade. Som mest kom 160.000 om dagen. 

Efter årsskiftet krävde regeringen att Tullverket skulle se till att staten fick in sina momspengar. Enligt Tullverkets beräkningar handlade det om minst en halv miljard kronor årligen. 

Lösningen blev att Postnord införde ett påslag med 75 kronor för varje paket. Kunderna togs på sängen och har i stor utsträckning låtit bli att hämta ut sina försändelser. Nästan hälften av de paket som skickats från Kina till svenska kunder sedan den 1 mars har inte lösts ut.

Postnord skickar tillbaka 400.000 paket till Kina

Handeln med Kina och andra länder utanför EU har minskat dramatiskt som en följd av påslaget.

Läs även: Postnord får tung kritik för sena paket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.