Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sverigefonder tunga vinnare under tio år

"Sverigefonder har gått bra eftersom den svenska aktiemarknaden generellt har haft stöd av lönsamma bolag och stark inhemsk konjunktur", säger Johanna Gustafsson, ansvarig för fondanalys på rådgivningsföretaget Söderberg & Partners. Arkivbild.
"Sverigefonder har gått bra eftersom den svenska aktiemarknaden generellt har haft stöd av lönsamma bolag och stark inhemsk konjunktur", säger Johanna Gustafsson, ansvarig för fondanalys på rådgivningsföretaget Söderberg & Partners. Arkivbild. Foto: Pressbild

Sverigefonder hör till vinnarna på tio år då värdet har mer än fördubblats.

– Men skillnaden i avkastning mellan olika fonder är stor, säger fondexperten Johanna Gustafsson.

Svenskarna har nästan en tredjedel av sitt sparande i aktiefonder investerade på Stockholmsbörsen. Det är en strategi som har lönat sig på lång sikt. Under tio år har Sverigefonderna stigit med 110 procent i genomsnitt.

– Sverigefonder har gått bra eftersom den svenska aktiemarknaden generellt har haft stöd av lönsamma bolag och stark inhemsk konjunktur, säger Johanna Gustafsson, ansvarig för fondanalys på rådgivningsföretaget Söderberg & Partners.

Av de stora kategorierna är det bara USA-fonderna som haft en bättre utveckling med avkastning på nästan 130 procent.

De svenskar som haft fonder inriktade på små- och medelstora bolag har även slagit USA-aktierna med ett plus på över 150 procent i genomsnitt.

Läs mer: Hasse Eriksson: Detta är de kommande riskerna med säkra räntefonder

Johanna Gustafsson ser fler förklaringar till den bättre avkastningen för småbolag. En är att placerarna tar en högre risk genom att investera i mindre bolag, vilket fonderna fått kompensation för undre perioden. En annan är att de mindre företagen inte är lika mycket analyserade.

– Det skapar ytterligare möjligheter för förvaltare att hitta guldkorn. Det är dock inte alltid som småbolagsfonder går bäst. Under 2016 har exempelvis utvecklingen för stora och små bolag på Stockholmsbörsen varit likvärdig, säger Johanna Gustafsson.

Hon tror att det kan finnas ett fortsatt intresse för småbolagsfonder under förutsättning att småbolagen utvecklas bra framöver.

– Småbolagsfonder ger en spridning i portföljen som kan vara ett bra komplement till en storbolagsfond, menar Johanna Gustafsson.

Tittar man bakom den genomsnittliga avkastningen under tio år kan man se att spridningen är stor inom de olika kategorierna. Bland de drygt 160 fonderna har de småbolagsfonder som haft bäst avkastning stigit med över 200 procent. För de Sverigefonder som har utvecklats sämst ligger avkastningen kring 60– 70 procent.

– Skillnaden är stor och som sparare kan det därför vara klokt att inte se alla Sverigefonder som en homogen grupp med samma avkastning. De påverkas dels av den enskilda förvaltarens förmåga att hitta aktier, men även av hur börsen generellt går, säger Johanna Gustafsson.

Kommer uppgången att fortsätta?

– Vi har en positiv syn på den svenska marknaden framöver. Samtidigt håller vi ögonen öppna för att förväntningarna på de svenska bolagen inte ska skruvas upp för mycket, menar Johanna Gustafsson.

Sverigefonder är en tung del av vårt sparande så hur bra eller dålig avkastningen blir är viktigt. Drygt 28 procent av kapitalet i aktiefonder ligger i den kategorin.

Lägger man till de fonder som blandar investeringar i svenska och globala aktier, som står för 10 procent av det investerade kapitalet, ökat betydelsen för hur de svenska aktierna går för spararna.

 

Bästa och sämsta Sverigefonderna

Avkastning i procent under tio år för Sverigefonder.

Bästa

Öhman Sweden Micro Cap 225

Handelsbanken Svenska Småbolag 215

Lannebo Småbolag 213

Didner & Gerge Aktiefond 192

Öhman Småbolagsfond A 180

AMF Aktiefond Småbolag 177

Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige 174

Strand Småbolagsfond 173

Skandia Småbolag Sverige 169

SEB Sverigefond Småbolag 168

Sämsta

Quesada Sverige 56

Swedbank Humanfond 62

Swedbank Robur Ethica Sverige 68

Nordea Olympia 68

Nordea Alfa 73

Öhman Sverige Koncis 74

Danske Invest Sverige Fokus 75

Catella Reavinstfond 78

Danske Invest Sweden 78

Skandia Världsnaturfonden 84

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.