Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sverigekontot blockerade tusentals följare på Twitter

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Leon Neal/TT/AFP

Drygt 14.000 twitterkonton har blockerats av myndigheten Svenska institutets twitterkonto @sweden.

Det var i förra veckan som drygt 14.000 konton blockerades av twitterkontot @sweden. Kontot drivs av Svenska institutet och låter varje vecka en svensk person ta över kontot och twittra fritt som en så kallade ”curator”. Curatorn har själv kunnat blockera vissa följare men det här är första gången som blockerandet sker i stor skala.

Läs mer: Twittrare utsatt för rasistiskt hat på Svenska institutets twitterkonto

Sedan augusti ifjol har kontot utsatts för näthat från flera följare och flera curators for illa av det, enligt Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på Svenska institutet.

– Anledningen till att vi väljer att blockera nu är att vi hade en gästtwittrare som är expert på nätsäkerhet och som har en metodik för att blockera följare som enbart sprider näthat. Hon ville ta med sin lista över blockerade konton och använda på Sverigekontot, säger hon.

14.000 konton som ansågs sprida rasism, hot och hat blockerades varav drygt 2.000 av dem var svenska konton. Det kan vara den största blockeringen av twitterkonton som en myndighet gjort i Sverige. Svenska institutets egen policy säger att veckans curator har rätt att blockera konton om han eller hon tycker att det är nödvändigt, men i detta fall har det alltså skett i större skala och förebyggande.

– Kontot @sweden är inte myndighetens officiella kanal för kontakt utan en kommunikationssatsning som syftar till att ha ett bra samtal om Sverige och den bredd av åsikter, idéer och erfarenheter som finns här, säger Jenny Ljung och fortsätter:

– När vi hade problem i höstas gjorde vi en analys och såg att tre fjärdedelar av näthatet kommer från konton som aldrig har interagerat med oss tidigare. Om vi ska vara på en utmanande arena som twitter måste vi arbeta förebyggande och vi har bedömt det arbetssätt som gästtwittraren använt för sin lista som relevant för att skydda curatorn, säger hon.

Svenska institutet har inte kontaktat företaget Twitter om problemet med näthatet och heller inte andra länders officiella twitterkonton. Enligt Jenny Ljung har reaktionerna på blockeringarna hittills varit positiva.

– Vi ser mest de kommentarer som kommer in till oss som myndighet och de allra flesta är positiva. Vi är förstås jätteledsna om någon hamnat i kläm och blockerats av misstag, och de uppmanar vi att höra av sig till oss så att vi kan se över det, säger hon.

Läs mer: DN:s Fredrik Strage har tagit över Sveriges twitterkonto

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.