Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sveriges företag skriker efter arbetskraft - men arbetslösheten ökar

Svensk ekonomi går på högvarv. Inte sedan miljonprogrammet har byggandet varit så högt och flera industrier skriker efter arbetskraft. Ändå steg arbetslösheten i april. Det visar på stora matchningsproblem.

Det kokar i svensk ekonomi. Industrin går som tåget, byggandet är fortsatt högt, börsbolagens kvartalsrapporter lyfter aktiemarknaden och optimism inför framtiden sjuder. Industrin pumpar ut produkter i allt högre hastighet och inköpscheferna har inte varit så optimistiska på 20 år.

Flera faktorer får hjulen att rulla. På hemmaplan stöttar både Riksbanken och regeringen upp med expansiv politik. Riksbanken håller envist räntan på minusnivå och meddelade vid förra mötet att en höjning senareläggs till mitten av 2018. Därmed är det fortsatt fritt fram att låna till en spottstyver. Att Riksbanken fortsätter trampa gasen i botten, även stödköpen av obligationer utökades, mitt under brinnande högkonjunktur är kontroversiellt. Uppenbarligen har Stefan Ingves gett sig den på att få upp inflationen till 2 procent. Men kritiker pekar oroat på hushållens ökade skuldsättning och menar att det är nog med lättnader nu.

Samtidigt står Sverige inför valår 2018 och regeringens finanspolitik väntas gå i allt mer expansiv riktning. Den goda konjunkturen har ökat skatteintäkterna och frigör utrymme för satsningar.

Till det kommer en bättre utveckling i omvärlden. Europa har vaknat ur sin slummer och de positiva ekonomiska signalerna blir fler. Det gynnar svensk exportindustri som dessutom kan dra fördel av den nedtryckta kronan.

Här har vi alltså en ekonomi dopad från flera håll. Resultatet syns i en hög BNP-tillväxt de senaste åren, till stor del driven av inhemska faktorer som hög konsumtion och bostadsbyggande. Nu ser det ut som om exportindustrin tar över stafettpinnen som draglok i ekonomin. Efterfrågan från omvärlden ökar och Europa är Sveriges största exportmarknad. Särskilt positivt för svensk export är en uppgång i investeringar i omvärlden. Svensk exportindustri är stark på insatsvaror.

Samtidigt börjar viss industri visa tecken på att slå i taket. Företagen kan helt enkelt inte tillfredsställa den efterfrågan som finns. BNP-tillväxten har varit god i ett antal år nu och i vissa branscher söker man med ljus och lykta efter arbetskraft.

Särskilt i byggindustrin har röster länge höjts om svårigheter att hitta personal. Det är ett problem. Trots att byggandet nu ökar mer än sedan slutet på miljonprogrammet är efterfrågan på nya bostäder fortsatt stort. Särskilt efter det stora inflödet av flyktingar hösten 2015.

Även inom delar av industrin är suget efter arbetskraft stort. Konjunkturinstitutets barometer för april tyder på att näringslivets brist på arbetskraft inte varit så hög sedan 2008. Särskilt tillverkningsindustrin och partihandeln har svårt att hitta folk att anställa. Fordonsindustrin gasar på för fullt och skriker efter folk.

Därför kan det tyckas konstigt att arbetslösheten i april steg för första gången på fyra år, till 7,5 procent. Hur går detta ihop?

Här döljer sig uppenbara matchningsproblem. Stora grupper nyanlända som kom hösten 2015 har nu lämnat flyktinganläggningarna och inlett jakten på jobb. Men brist på kontakter och sämre språkkunskaper gör det lättare sagt än gjort, vilket syns tydligt i statistiken. Av de totalt 364.500 arbetslösa i april var över hälften födda i utlandet. Särskilt svårt att hitta ett jobb har lågutbildade som har kommit hit. Det löser vi med fler enkla jobb till lägre löner, hävdar många debattörer. Och sådana jobb kanske kan skapas. Men stora delar av svensk industri är tekniskt avancerad, som Zenuity i artikeln här intill, och för att jobba där krävs för det mesta någon typ av utbildning.

Någon total överhettning av ekonomin är det ännu inte tal om. Men risker finns när priset på aktier och bostäder stiger år efter år. En plötslig nedgång kan slå hårt, särskilt som hushållens skulder fortsätter att öka. Samtidigt verkar hushållen någorlunda återhållsamma. Sparandet ökar och den privata konsumtionen har dragit ner på takten.

Frågan är hur länge högkonjunkturen kan hålla i sig och vilka redskap som finns att dämpa en nedgång när den väl kommer. Inget varar för evigt. Riksbanken har inte mycket kvar att ta av i verktygslådan om en ekonomisk chock skulle slå till.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.