Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sveriges-lantbruk-daligt-rustat-for-omfattande-regn/

EKONOMI

Sveriges lantbruk dåligt rustat för omfattande regn

Lantbruket i Sverige är dåligt rustat för stora mängder nederbörd.
Lantbruket i Sverige är dåligt rustat för stora mängder nederbörd. Foto: Andreas Hillergren/TT

De omfattande översvämningar som drabbat delar av Europa har inte bara slagit hårt mot människor. Den tyska branschorganisationen DBV larmar nu om att jordbruk har förstörts, och att bönder med boskap har svårt att få tag på vatten och foder.

I Sverige är lantbruket dåligt rustat för stora mängder nederbörd.

– Vatteninfrastrukturen är ganska eftersatt eftersom många lantbrukare inte har råd att underhålla den, säger Markus Hoffman, vattenexpert på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Det är fortfarande för tidigt att summera skadorna som översvämningarna har orsakat, men den tyska branschorganisationen för lantbrukare, DBV, har fått in några rapporter från sina medlemmar. Det handlar om åkermark med grödor, lager och vingårdar som har totalförstörts av översvämningarna. Jordbruk med djurhållning kämpar för att få tag på foder och vatten.

”Vi försöker fortfarande reda ut hur omfattande skadorna är”, skriver Levke Hannemann, organisationens presstalesperson, i ett mejl till DN.

Tyskland är en av världens största livsmedelsexportörer. Omkring hälften av landets yta används till djurhållning och odling. I fjol importerade Sverige livsmedel för 13,7 miljarder kronor från Tyskland, visar statistik från Jordbruksverket.

Enligt Lantmännen, som är en stor importör av livsmedel, tillhör de drabbade områdena inte de mest odlingsintensiva. Däremot finns en oro för att stora mängder nederbörd i närliggande områden kommer påverka pris och kvalitet på spannmål. Mycket regn har redan försenat skörden i Frankrike, enligt Mikael Jeppsson, som ansvarar för spannmål på Lantmännen.

I Sverige är lantbruket dåligt rustat för att hantera omfattande regn, enligt LRF. Den stora torkan 2018 ledde visserligen till att flera dammar, som ska samla in regnvatten, byggdes i landet. De kan vara till nytta även vid större mängder nederbörd, precis som våtmarkerna som många jordbrukare anlagt för att öka den biologiska mångfalden.

– Men man ska inte överskatta deras buffringsförmåga. När man räknar på vattenflöden är det sjöarna som står för den stora dämpande förmågan, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF.

Han menar att svenska lantbrukare är utsatta om Sverige skulle drabbas av omfattande regnoväder. Vatteninfrastrukturen är eftersatt eftersom många lantbrukare inte har råd att underhålla den.

– Det finns ungefär 60 000 kilometer diken i det svenska odlingslandskapet som behöver hållas efter. Det är mycket och en stor del av det är handgrävt av våra förfäder. Så det är en stor investering att göra om, säger han.

Men inget system kan helt och hållet skydda mot vattenmängder av den magnitud som drabbat delar av Europa.

– Kommer det tillräckligt mycket vatten så spelar det ingen roll att man anlagt dammar och diken. Men det är klart, ju fler dammar vi anlägger och ju bättre underhållen dräneringen i odlingslandskapet är, desto bättre klarar vi måttliga nederbördsmängder.

I en del länder kan jordbrukens åkermarker användas som upptagning för stora vattenmängder vid extrema väderhändelser. Lantbrukarna får då ersättning för totalskada på årets skörd, men i gengäld får kommunen mark som kan absorbera mycket vatten, så att vattnet kan slussas bort från städerna. Jordbruksverket har utrett om ett sådant system hade kunnat vara aktuellt för Sverige, men konstaterat att det beror på lokala förutsättningar.

– Det kanske inte är aktuellt särskilt ofta, men det är ett exempel på hur stad och land kan samarbeta i vattenfrågan, säger Markus Hoffman.

Han efterlyser en större diskussion och handlingsplan för vattenhanteringen.

– Det här med för lite eller för mycket vatten har alltid förekommit, och det kommer alltid fortsätta vara så. I Sverige behöver vi bättre planering där vi måste kunna samsas både när det finns för lite vatten och för mycket.

Läs mer:

Massivt räddningspaket efter översvämningar

Ämnen i artikeln

Jordbruk
LRF
Lantmännen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt