Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sveriges mesta revisor har 756 uppdrag

Foto: RT Images/Alamy

Sveriges mest anlitade revisor har 756 aktiva uppdrag och är engagerade i 1.157 olika bolag. Det visar en genomgång kreditupplysningsföretaget UC gjort. Har man så många uppdrag måste det vara oerhört svårt att göra ett bra och kvalitativt jobb, konstaterar Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Av drygt 3.100 granskade revisorer har var femte revisor fler än 100 aktiva uppdrag. Det finns enligt UC:s genomgång 105 revisorer med 200 aktiva uppdrag eller fler.

Revisorsligan toppas av tre män med 756, 391 respektive 375 uppdrag. Det betyder fler än ett uppdrag per dag oavsett om det är helg eller vardag.

– Det är viktigt att komma ihåg att revisorns med sin namnteckning tar på sig ett stort ansvar för bolaget i sin årsredovisning, säger Roland Sigbladh.

Revisorns uppgift är att granska ett bolags bokföring och godkänna den så att aktieägare och kreditgivare får en rättvisande bild av verkligheten.

Enligt UC har kvinnliga revisorer som regel färre uppdrag än sina manliga kolleger. Den kvinna som har flest uppdrag hamnar på plats 41 av de granskade revisorerna.

Roland Sigbladh konstaterar att det tycks finnas en kultur i revisorsbranschen där det är prestige att ha så många uppdrag som möjligt.

– Resultatet av vår granskning skulle kunna tolkas som att kvinnor strävar efter att göra ett nogrannt jobb där de satsar mer på kvalitet än kvantitet, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.