Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sveriges Radio twittrade felaktigt om Ingvar Kamprads död

Other: Fredrik Sandberg/TT

Under torsdagen gick Sveriges Radio ut på Twitter och hävdade att Ikeas grundare Ingvar Kamprad hade dött. Kort därefter raderades tweeten och texten på SR:s sajt. 

Enligt Ikea lever Kamprad och mår bra. Nu försöker SR reda ut vad som har gått fel. 

– Vi håller på att kolla på vad som hänt, säger Ekots publiceringschef Klas Wolf-Watz. 

I ett samtal med DN dementerar Ikea uppgifterna om att deras grundare ska ha avlidit. 

– Ryktet som florerar om Ingvar Kamprads död stämmer inte. Jag vet inte var det kommer ifrån och är egentligen inte så intresserad av det, jag vill bara säga att det inte stämmer, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea och understryker att Kamprad mår bra. 

I Twittermeddelandet länkades till en artikel om Kamprads liv och påstådda död. I artikelns rubrik står "Ej klar UPPDATERA TID".  

Karin Lindblom är digitalchef på Sveriges Radio. Hon säger att det felaktiga dödsbudet var ett misstag och att de nu utreder två möjliga orsaker. 

– Det kan antingen handla om den mänskliga faktorn, att någon tryckt på fel knapp. Eller så är det något fel planeringssystemet, till exempel att publiceringsdatumet inte skjutits upp som det skulle. 

Hon säger att kommer fortsätta se över problemet men att de redan nu varit i kontakt med Ikea. 

– Vi har talat med Ikea och bett så hemsk mycket om ursäkt. Vi har även bett dem framföra vår ursäkt till Ingvar Kamprad och hans familj. 

Sveriges Radio tog bort twittereddelandet efter några minuter och har nu gått ut med en dementi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.