Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sveriges rikaste familjer kartlagda

00:31. Hur stor är skillnaden mellan vad den genomsnittliga svensken har i tillgångar jämfört med Sveriges rikaste familjer?

Dagens framgångsrika svenska tech-entreprenörer borde ha mer tålamod än att sikta på snabbast möjliga exit. Det skulle gynna dem själva, Sverige och företagen. Det anser ekonomiförfattaren Anders Ström, som just släppt boken Sveriges mäktigaste familjer, Företagen, människorna, pengarna.

Det svenska datorspelsföretaget Mojang såldes 2014 till Microsoft för 18 miljarder kronor.

Var det verkligen tillräckligt mycket? Eller mindre än det hade kunnat vara? frågar sig Ström.

– Jag är övertygad om att de flesta tech-entreprenörer, om de hade haft bättre tålamod, arbetat mer långsiktigt och ynglat av sig fler verksamheter så är jag säker på att de hade tjänat betydligt mer, säger författaren.

– De kunde ha sett till att växa som tidigare generationer svenska företagare gjort. Det vore bättre för samhället, för entreprenörerna och för de anställda.

Aktiva svenska ägare av kött och blod blir allt mer ovanliga, men framstår för Ström definitivt som ett bättre alternativ än det "ansiktslösa fondkapitalet".

De långsiktiga svenska huvudägarna efter millennieskiftet har blivit alltmer trängda av institutionellt ägande, inte minst globala fonder och finansiella aktörer.

Hans tes är att vi i högre grad bör värna svenskt huvudägande och diskutera hur vi kan få fler aktiva ägare med en långsiktig placeringshorisont i Sverige.

Därför har han velat förstå hur det gick till - vilka drivkrafter som var i görningen - när några av Sveriges mest framgångsrika företag byggdes. Vägen dit går via berättelsen om femton superrika familjer av industrialister, finansmän och handlare, från 1850-talet till i dag. Och mycket i boken kretsar kring familjens roll för förmögenhetsuppbyggnad och ordnad tronföljd - så att pengarna stannar på begränsad hand inom familjen.

Boken innehåller en rad pinfärska intervjuer med vanligtvis mer eller mindre skygga makthavare, företrädare för sex av familjerna, däribland Marcus Wallenberg, Stefan Persson, Carl Bennet och oljebröderna Ian och Lukas Lundin.

Det bestående familjekontrollerade företaget med ett aktivt ägarskap ger utrymme till det författaren kallar alternativ till aktiemarknadens "krassa bedömningar" och "kvartalskapitalism":

– Det tydligaste exemplet är H&M, vars aktie gått kräftgång en längre tid och döms ut av allt fler analytiker. Här skär sig familjen Perssons långsiktiga hållning som huvudägare mot aktiemarknaden. H&M har flera gånger tidigare visat att man har förmåga att komma igenom svårigheter. Jag ville veta vad det är som gör att familjen Persson fortfarande vurmar för H&M och tror på det. Jag är övertygad om att de är fortsatt långsiktiga.

Även Marcus Wallenberg är bekymrad över bristen på längre tidsperspektiv. Wallenberg är imponerad över av hur politiker och samhälle i USA, Asien och Mellanöstern lägger så mycket mer energi och pengar på att samverka kring företagandet. Enligt Marcus Wallenberg finns det i dagens Sverige en större distans mellan politiker och företagare:

”Asiatiska företag sätter upp mål som ska uppnås inom tio eller tjugo år. Det är något helt annat än västvärldens företagare och ägare som är uppvuxna med kvartalskapitalismen och anglosaxiskt kortsiktigt tänkande”, säger han i boken.

”Lär av dessa företag! De framgångsrika företagen måste också ha möjlighet att växa med Sverige som bas. De närmaste fem-tio åren kommer att visa om vi är ett nyföretagarland eller inte.”

Men Anders Ström ställer Sveriges framgångsrika nya tech-entreprenörer i skarp kontrast till de mäktiga och etablerade familjer boken porträtterar.

– Med alltför starkt fokus på snabb exit lär företagen och ägarna i det digitala affärslandskapet inte bidra till samhällsnyttan som tidigare svenska företagsbyggare.

Getinges Carl Bennet, med intresse av att bygga broar till politik och samhälle, mellan näringsliv, forskning och utbildning, får tjäna som ledstjärna:

– Det bästa är om ägarfamiljerna har inflytande men samtidigt låter vd vara självgående och decentraliserar. Det finns flera exempel på det i boken. Inte minst Getinge.

Sveriges mäktigaste familjer, företagen. människorna, pengarna:

För drygt 50 år sedan myntade tidigare VPK-ledaren C-H Hermansson begreppet "de femton familjerna" i sin bok "Monopol och storfinans - de 15 familjerna".

Anders Ström har utgått från Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer 2016. För att skapa sin lista över dagens 15 mäktigaste familjer har han lagt ihop familjemedlemmarnas förmögenheter till en total familjeförmögenhet.

Familjen Wallenberg beskrivs från 1850-tal och framåt. Men en tredjedel av familjerna har utvecklat sina företag i första generationen.

Boken fokuserar också på hur familjerna hanterat generationsskiften i sina bolag.

Anders Ström, 54, har skrivit Investeringsboken och medverkar i Aktiespararen.

Sveriges mäktigaste familjer

1 Wallenberg. Nätverkarna. Förmögenhet: Det mesta av kapitalet är bundet i Wallenbergstiftelserna. Kontrollerar cirka 1.800 miljarder kronor (Affärsvärlden 2013).

2 Kamprad. Ikea. Familjens förmögenhet: 682 miljarder kronor.

3 Rausing. Tetra Pak. Familjens förmögenhet: 273,5 miljarder kronor.

4 Persson. H&M. Familjens förmögenhet: 261,8 miljarder kronor.

5 Olsson. Redarkungarna. Familjens förmögenhet: 83 miljarder kronor.

6 Lundberg. Mästerinvesterarna. Familjens förmögenhet: 58,3 miljarder kronor.

7 Ax:son Johnson. Shoppingimperiet. Antonia Ax:son Johnsons förmögenhet: 55 miljarder kronor.

8 Schörling. Industrialisterna. Melker Schörlings förmögenhet: 55 miljarder kronor.

9 Paulsen. Läkemedelsinnovatörerna. Frederik Paulsens förmögenhet: 53 miljarder kronor.

10 Maersk Uggla. Samhällsbyggarna. Familjens förmögenhet: 47 miljarder kronor.

11 Douglas. Företagsutvecklarna. Familjens förmögenhet: 40 miljarder kronor.

12 Hult. Språkentreprenörerna. Bertil Hults förmögenhet: 40 miljarder kronor.

13 Lundin. Oljebaronerna. Familjens förmögenhet: 32 miljarder kronor.

14 Bennet. Företagsbyggarna. Familjens förmögenhet: 24 miljarder kronor.

15 Stenbeck. Pionjärerna. Familjens förmögenhet: 9,6 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.